För ett härligare sexliv

Foto: Creative Commons, Pixabay, Doni_Shala

Foto: CC, Pixabay, Doni_Shala

Under tonårsåren utvecklas kvinnor och män från puberteten och ett större intresse växer fram för partner och samlag. Dessvärre strävar många efter att motverka könssjukdomar och graviditet samtidigt som många besitter en minskad kunskap om olika preventivmedel.

Preventivmedel är olika metoder som har sitt syfte i att förhindra graviditet hos kvinnor. Preventivmedlet innehåller antingen en mängd hormoner av östrogen eller gestagen. Östrogenet är till för att kontroller blödningen medan gestagenet är den hormon som förhindrar graviditet. När man pratar om preventivmedel kan man dela in ordet i fyra olika kategorier.

Den första står för naturliga metoder, den andra handlar om barriärmetoder t.ex. kondomer, hormonella metoder som bl.a. kan vara p-piller och till sist livmoderinlägg som syftar på t.ex. spiral. Bortsett från graviditet har kondomer ett syfte att motverka spridning av könssjukdomar. Den naturliga metoden bygger på att spermierna inte kommer i kontakt med äggstockarna för en befruktning. På så vis avbryter man samlaget innan utlösning. Barriärmetoder har sitt syfte i att stoppa spermierna för att komma upp till livmoderhalsen. Antingen används det för män i form av kondomer eller av kvinnor i form av pessar. Till Skillnad från barriärmetoden eller naturliga metoden är hormonella metoder ett vanligt sätt att kombinera ett samlag med utlösning och icke graviditet. Det som sker är att man använder sig av t.ex. p-piller med hormoner för att förhindra ägglossning. P-plåster och p-ring, minipiller, p-spruta och p-stav fungerar på liknande sätt.

Kombinerade p-piller är med ett enklare ord kallat p-piller vilket innebär att pillret innehåller både östrogen och gestagen och som fungerar som ett säkert skydd mot graviditet.

P-ring fyller samma funktion som p-piller, däremot används de på olika sätt. En p- ring är en mjuk genomskinlig plastring som kvinnan för upp i slidan och som i sin tur fyller sin effekt upp till 3 veckors tid. 

P-plåster fyller likaså en funktion som p-piller och p-ring men däremot fungerar som ett plåster som du själv placerar ut på huden och som håller upp till en veckas tid.

Minipiller/ mellanpiller har ett innehåll av enbart hormonen gestagen men i varierande dos. Denna metod fungerar till största del om pillret tas samma tid varje dag.

Hormonspiral är en spiral som sätts in i livmodern. Preventivmedlet utsöndrar hormonet gestagen.

P-stav har samma funktion som hormonspiral. Det som skiljer preventivmedel åt är att p-stav placeras under huden på överarmen. P-stav fyller sin funktion i tre år.

P-spruta är ett preventivmedel som används genom att spruta in en stor dos av hormonet gestagen var tredje vecka.

Kopparspiral innehåller till skillnad från ovan preventivmedel inga hormoner och på så vis påverkas inte ägglossningen. Detta preventivmedel gör dessvärre miljön i livmodern ett sämre klimat för spermier. Följderna av kopparspiralen är eventuell kraftigare mensvärk och blödning.

Pessar fungerar som ett silikonskydd som kombineras med ett spermiedödande medel innan samlag. Detta används för personer med snippa och fyller samma funktion som kondomer för personer med könsorganet snopp. 

Kondomer är ett preventivmedel som används för att placeras på snoppen under samlag. Detta preventivmedel motverkar även könssjukdomar.

Källa:  Min doktor, Tekniska museet

Text: Ebba Björn.