Snabba och enkla maträtter för fattiga studenter

Bild: MaxPixel’s contributors

Nu är det snart dags för studenten och det nya livet som fattig student börjar snart. Så för dig som behöver leva på en budget under studentlivet här är mina snabbaste, enklaste och billigaste tips på maträtter och efterrätter för den bästa vardagen utan snabbnudlar. 
Tips! Häll i resterna av maträtterna in en matlåda och ät en annan dag för att spara pengar.

Maträtter:

Potatis och purjolökssoppa

Recept från ica.se och arla.se
Ingredienser: 2 portioner

  • 300 g mjölig potatis
  • ½  purjolök
  • 25 g smör 
  • 1 grönsaksbuljong 
  • 6 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • salt & peppar

Gör såhär: 

  • 1. Skala potatis och skär i mindre bitar. Skölj, ansa och skär purjolöken i mindre bitar.
  • 2. Fräs purjolöken i smöret på medelvärme i ca 5 minuter. 
  • 3. Koka vatten i en separat kastrull eller vattenkokare. Tillsätt sedan buljongtärningen i vattnet och låt buljongen upplösas. 
  • 4. Tillsätt din potatis och halva din grönsaksbuljong i samma kastrull som den frästa purjolöken. Låt soppan koka i ca 15 minuter. 
  • 5. Efter 15 minuter, ta bort kastrullen från plattan. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • 6. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt grädde, salt, peppar och resten av buljongen. 
  • 7. Koka upp soppan igen tills alla ingredienser blandats ordentligt.
  • 8. Soppan är klar och redo för servering

Stuvade makaroner och falukorv

Recept på stuvade makaroner från ica.se
Ingredienser: 2 portioner

  • 1/2 falukorv
  • 1/2 L 3% mjölk
  • 2 dl makaroner 
  • salt & peppar
  • muskotnöt

Gör såhär:

  • 1. Skär upp falukorven och lägg åt sidan.
  • 2. Koka upp mjölken i en nonstick kastrull och tillsätt salt
  • 3. Efter mjölk och salt blandningen kokat upp, häll i pastan och låt koka i 25 minuter. 
  • 4. medan stuvningen kokar, stek falukorven i lite smör.
  • 5. Smaka av stuvningen efter 25 minuter med peppar och muskotnöt.
  • 6. Klar för servering.

Pasta pesto med röd pesto

Eget recept
Ingredienser: 2-3 portioner

  • 250 g pasta (exempelvis fusilli i eller cannelloni)
  • 3-5 msk röd pesto
  • 1 dl grädde
  • 1 paket fetaost
  • salt & peppar

Gör såhär:

  • 1. Koka pastan i 10 minuter
  • 2. Medan pastan kokar, riv fetaost med ett rivjärn.
  • 3. När pastan kokat klart häller du ut vattnet, men spara lite pastavatten. 
  • 4. Häll i grädde, pesto, fetaost och blanda.
  • 5. klar för servering.

Scones

Recept från ica.se
Ingredienser: 4 Scones

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50g Smör eller margarin (rumstempererat)
  • 2 dl mjölk 

Gör såhär:

  • 1. Sätt ugnen på 250 ℃
  • 2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Dela upp smör i mindre bitar och tillsätt dem i mjölblandningen. Arbeta in smöret i mjölblandningen och tillsätt sedan mjölken. Rör om degen snabbt till att det blir en kletig smet.
  • 3. Dela upp degen i 4 bullar och klicka ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • 4. Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. 
  • 5. Klar för servering.

Efterrätter:

Cheesecake i glas

Recept från coop.se 
Ingredienser: 

  • 200 g färskost
  • 1,5 dl grädde
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 5 st digestivekex
  • 250 g frysta hallon

Gör såhär:

  • 1. Vispa färskosten, grädde, socker och vaniljpulvret fluffigt med en elvisp i en bunke.
  • 2. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa dem tills det är små smulor. Du kan även använda en plastpåse och slå sönder kexen med en kavel eller ett annat hårt föremål.
  • 3. Häll i de frysta hallonen i en liten kastrull och värm upp tills det ser ut som en kompott. 
  • 3. Lägg digestive smulorna i botten av ett glas, Skeda i färskost blandningen över kexen och toppa sedan med hallon kompotten.

Chokladbollar/kokosbollar

Recept från arla.se
Ingredienser: 35 st bollar

  • 150 g smör/margarin
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 msk kakao 
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kaffe
  • 4 dl havregryn

Gör såhär:

  • 1. Rör om smör och socker poröst 
  • 2. Bland ain resten av ingredienserna i smör och socker smeten. 
  • 3. Forma degen till små bollar och rulla dem sedan i önskad topping (exempelvis kokos, pärlsocker, strössel eller varför inte testa med kakao)

5 minuters kola

Recept från ica.se
Ingredienser: ca 75 st

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 krm salt

Gör såhär:

  • 1. Blanda alla ingredienser i kastrull. låt ingredienserna smälta ihop och koka sedan blandningen i ca 5 minuter. 
  • 2. Efter 5 minuter häll blandningen på en sval plåt med bakplåtspapper och låt kolan stelna. 
  • 3. Efter kolan stelnat skär eller klipp upp den i bitar.
  • 4. Klar för servering. 

Text: Hannah Stenskog