Spartipsen som räddar din ekonomi som student  

Det flesta ungdomar i gymnasiet upplever att de har svårigheter med sin ekonomi. Problemen som många kan känna igen sig i är att man inte har några pengarna kvar i slutet av månaden.  Om du går i gymnasiet och känner igen dig i detta är dessa 6 tips perfekt för dig.  

Foto: Kristian Niemi (CC)
  1. Sätt upp en budget  

Börja att sätta upp en budget för varje månad. Vad har du för inkomster och utgifter? Räkna ut vad du har för inkomst efter eventuella utgifter. Dela sedan din inkomst på fyra. Det gör det enkelt för dig att se hur mycket du kan spendera varje vecka och minskar risken för att pengarna är slut senare under månaden.  

  1. Spara  

Att försöka spara något varje månad på ett sparkonto är bra ifall du framöver tex får plötsliga utgifter under någon månad och får slut på pengar. Då kan det alltid vara bra att ha en backup plan med ett sparkonto. Något som är viktigt att tänka på när man sparar och speciellt som student är att inte spara för mycket, du ska fortfarande klara dig månaden ut.  

  1. Ät hemma och i skolan 

Det blir lätt att man äter mycket ute på restauranger och caféer. Det gör att pengarna lätt flyger iväg. Genom att äta hemma och i skolan så mycket som det går sparar man mycket pengar. Om du inte gillar maten i skolan, försökt att äta en bra frukost på morgonen och ta med dig något mellanmål till skolan för att fylla på med energi.  

  1. Dra ner på onödiga små kostnader  

Ofta när man står i stunden när man ska köpa något som en dricka eller en kaffe går man ofta i tankebanorna, “20 kr det är inte så mycket”. Det man ofta tänker på är hur mycket det blir i längden. 20 kr varje dag i en månad är ungefär 560 kr och om du tex köper en kaffe på morgonen och en dricka på eftermiddagen blir det 1120 kr i månaden. Att ta med kaffe hemifrån och en vattenflaska kan leda till att du sparar mycket pengar som du kan göra mycket andra roliga saker för.  

  1. Använd studentrabatter 

Det finns flera olika digitala studentrabatts tjänster som du kan bli gratis medlem på. Exempel på studentrabatt appar är Mecenat och Studentkortet. På dessa appar finns det rabatter på att från mat till kläder och olika prenumerationer som tex gymkort.  

  1. Skaffa ett extra jobb 

Som gymnasiestudent får man 1250 kr i CSN, alltså studentbidrag. Det räcker ofta inte till så mycket till allt man vill göra. Genom att skaffa dig ett extra jobb får du in extra pengar. Det kan också vara väldigt skönt att slippa fråga mamma och pappa varje dag om pengar. Tänk på att inte jobba för mycket, du går fortfarande i skolan på heltid och ska fortfarande ha tid för att plugg, återhämta dig och göra saker som du mår bra av. Just idag är det inte lätt som ungdom att få extra jobb, ett tips är att fråga dina föräldrar om du kan hjälpa till med något hemma i utbyte mot pengar.  

Grattis! Nu kan du med hjälp av dessa fantastiska tips påbörja ditt nya liv, ditt rika liv! Kom ihåg att den lilla extra pengen i månaden gör stor skillnad.

Text: Stina Fagerström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s