Eleverna vill ha en tryggare skolmiljö

Foto: Leonard Engholm

Eleverna har sagt sitt. Skolan gör inte tillräckligt för att tillfredsställa elevernas behov – vare sig när det kommer till ordning och reda, ytor och platser att sitta på eller sysselsättning på rasterna. Eleverna har kommit med förslag på vilka förändringar de vill ha för en tryggare miljö.

Skollokalerna är nya för alla, såväl förstaårselever som avgångselever, då vi flyttade in i de nya lokalerna för lite mer än ett halvår sedan. Skolan har med andra ord kommit i ordning och haft gott om tid på sig att utveckla miljön i den riktning de önskar. Att ha en trygg och lugn studiemiljö är viktigt för att kunna ge elever de bästa förutsättningar till goda studieresultat i skolan. I skollagen står det t.ex. att eleverna och lärarna ska arbeta tillsammans för trygghet och lugn och ro.

Vi har pratat med några elever från årskurs 1, 2 och 3 och frågat vad de tycker om miljön, utrymmet och vad de tycker skalan bör göra för att förbättra miljön samt om den senaste införda åtgärden: nämligen kamerorna.

Brist på aktiviteter och sysselsättningar

De flesta verkar trivas i skolmiljön, men den skiljer sig för varje våning. Elever som går sambeteende i årskurs 2 och som har sina flesta lektioner på våning 6 tycker om utsikten, men också att det är mörkt när man kommer ner till våning 4. Samtidigt har våning 6 mer öppen yta.

”Bra ytor att sitta på, i alla fall på våning 6, men för få sittplatser för att vara så stort utrymme. Tycker att våning 4 är bra, men på våning 6 får man plats med mycket mer, som en soffa i mitten eller biljard och pingis.”

Biljard- och pingisbord verkar vara något som fler på den våningen vill ha. Det tycks även överlag finnas ont om aktiviteter och sysslor att roa sig med på rasterna. Enligt en elev som läser sambeteende i årskurs 3 skulle bristen av sysselsättningar kunna vara en orsak till vandalismen i lokalerna. Eleven konstaterar att om folk inte har någon sysselsättning hittar de på något själva att göra – som att vandalisera.

”Lärare borde ta mer ansvar och vara strängare”

Ett antal elever påpekar att nedskräpning är ett problem och eftersöker fler papperskorgar. En elev som läser ekonomi juridik i årskurs 1 säger att det ligger mycket snus på golvet och betonar att lärarna borde göra mer för att förhindra problemet.

”Jag känner att lärarna inte gör så mycket åt det. Vi skulle kanske kunna ha hårdare regler kring det – Att man liksom inte kan sitta och slänga på marken. Jag tycker lärarna borde ta lite mer ansvar och vara lite strängare runt det.”

En annan elev i årskurs 2 som läser ekonomi juridik understryker att det inte handlar om alla lärare.

Kameror ska öka tryggheten

Foto: Leonard Engholm
En av kamerorna som satts upp sitter på våning 4

Samtidigt som eleverna begär att skolan ska göra mer för att öka tryggheten har skolan meddelat via skolplattformen Schoolsoft att de ska börja montera upp kameror inne i skolan som ett sätt att ”öka säkerheten, tryggheten och förebygga skadegörelse”. En stor del av eleverna tycker att denna åtgärd är behövlig, då de hoppas att det kommer förebygga och förhindra brott i form av skadegörelse och vandalisering.

”Jag tror att kameror kommer hjälpa mot vandalisering, för det har varit vandalisering 5 gånger och de vet aldrig vem det är.”

Andra värnar om integriteten och är rädda för att kamerorna kan komma att användas på fel sätt.

”Det blir obehagligt att gå runt i skolan, för man vet aldrig vem som kan se och kolla på en.”

Huruvida kamerorna används och om de bidrar till en ökad trivsel samt minskad vandalism återstår att se. Men i slutändan tycker inte eleverna att otrygghet i form av vandalism är det stora problemet – utan istället sysslolösheten.

Text: Per Grunditz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s