18 och myndig 

Foto: pixel2013 CC

Vad är egentligen skillnaden från tidigare år? Vad får jag göra och inte? Måste jag ta mer ansvar nu? Hur betalar jag min faktura? Vart ska man gå och vad ska man tänka på?

Är du också förvirrad om vad som egentligen händer när man blir 18 och vill ha lite extra tips till första utgången eller hur man gör när man får sitt första CSN, då är den här serien om vad som egentligen händer när man blir 18 för dig. För att kickstarta denna serie kommer 10 tips på vad som faktiskt händer när du fyller 18 år.

Vad är det egentligen som händer när du blir 18? 

1. Du blir nu myndig 
Dina föräldrar har nu inte lika mycket ansvar för dig men med detta medför också att du nu får skriva på papper och liknande själv, du kan hamna i fängelse och får kort sagt större ansvar för dig själv. 

2. Du får mönstra 
Nu kan du ta beslut om du vill efter gymnasiet göra värnplikt vilket kan kännas både skrämmande och kul. Du får ett brev hem där du digitalt får svara på frågor inför mönstringen där du både som kille och tjej kan visa hur vida du är intresserad eller inte.  

3. Du får ditt CSN på ditt eget konto 
Äntligen! Nu kommer hela ditt CSN på ditt eget konto och nu får du själv möjlighet att hushålla med de 1250kr du får i månaden. Det kan kännas svårt att få dessa pengar att räcka men med rätt spar tekniker och med rätt tänk går det.  

4. Du får rösta 
Nu får du äntligen rösta! Du får visa ditt engagemang politiskt genom att lägga din röst på det parti du själv vill. Detta kan kännas tufft och som ett stort ansvar men tänk på att du alltid kan fråga någon i din omgivning och råd och hjälp! 

5. Du får gifta dig 
Ja, du läste rätt! Du får nu lagligt sätt gifta dig vilket för vissa kan kännas riktigt kul och är något som man längtar till.  

6. Du får ta körkort 
Som de flesta kanske vet så får du nu ta det efterlängtade körkortet. Att ta körkort är en stor frihet och ett stort ansvar och något som många längtar till. 

7. Du får köpa nikotin- och tobaksartiklar 
Du får nu lagligt köpa exempelvis cigaretter och snus.

8. Du får ta lån 
Ja, nu får du faktiskt ta ett lån. Med lån menas inte bara att låna småsummor från kompisar och föräldrar utan även SMS-lån och större lån på banken. Var dock försiktig då det lätt kan kännas att man för stunden har mycket pengar på kontot, det ska betalas tillbaks också! 

9. Du får nu köpa trisslotter och spela om pengar 
Här kan det lätt gå fort att pengarna tar slut. Att spela om pengar kan vara kul för stunden men beroendet kan vara närmare än vad man själv tror. Spela därför med måtta eller kanske inte alls! 

10. Du får nu gå ut 
Till det många längtar till, du får äntligen gå ut på barer och klubbar! Detta är något som många nyblivna 18-åringar längtar efter, men även detta är en djungel. Följdfrågorna blir då: var ska man gå? Var kommer man in och inte? Hur mycket kostar det egentligen? Hur har man råd? Vad ska man tänka på?  
 
Alla dessa frågor som kan komma upp när man fyller 18 år kommer vi svara på i kommande artiklar i serien om vad som egentligen händer när man blir 18.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s