Ett viktigt preventivmedel  

Foto: (cc) Marco Verch 

Kondom är det enstaka preventivmedlet som skyddar både mot könssjukdomar samt graviditeten på samma gång. Du behöver bara använda kondom i samband med samlag vilket skiljer sig från andra preventivmedel där bieffekter kan uppstå. Kondomer har många andra fördelar men fortfarande vägra kondom. 

Kondomer är ett preventivmedel som bland annat hindrar könssjukdomar, men även stoppar/förhindrar graviditet. Kondomer är väldigt lätt få tag på ,eftersom dem säljs nästan på varje bensinstation, kiosk samt livsmedelsbutik runt om i hela Sverige. Genom att du använder kondom tar du ansvar om dig själv samt din partner. Du kan även slappna av och njuta av sexet till fullo utan att behöva oroa dig för könssjukdomar.  

 Idag har kondomerna utvecklats drastiskt för att de ska passa alla. Kondomerna nu kommer i alla olika möjliga former och storlekar för att få den bästa upplevelsen. Försök hitta en kondom som passar din storlek. Rfsu nämner att du ska leta efter en kondom som passar din omkretsen och längden. Du kan gå in på rfsu.se där du kan klicka in din storlek och få en kondom som passar dig. Kondomen kan även förbättra ditt sexliv då det finns flertal olika smaker samt former som kan uppliva sexet. Ett antal kategorier som du kan välja mellan när du ska köpa kondomer är tunna, stora, knottriga, kondomer med smak och effekt samt latexfria.  

Många anledningar finns varför man nekar kondom. Enligt rfsu 25% av både kvinnor och män är faktiskt allergiska mot kondomer. Oftast kan man känna ett brännande känsla, irritation samt ett obehag. Om du skulle märka dessa symtomer kan du testa på att köpa latexfria kondomer och se hur de känns. Skulle besvären inte försvinna kan du kontakta en ungdomsmottagning eller läkare som kommer vägleda dig till rätt lösning.  

Rfsu skriver att den största anledningarna varför kondom nekas under samlag är faktiskt informationsbrist. Man får inte informationen om bieffekterna samt att man även litar på turen. Såklart är det viktigt att informationen sprids genom skolor samt ungdomsmottagningarna så att unga får mer information om könssjukdomar.  

Med hjälp av kondom kan du njuta av samlaget till fullo utan att behöva oroa dig för komplikationer. Det är dem enda preventivmedlet som skyddar mot både könssjukdomar samt graviditet. Idag finns många olika kondom kategorier så att dom ska passa just dig.  

Källor: 

Kondom (rfsu.se) 

Kondomer från RFSU | RFSU.com 

bild: (cc) caio

text: Linnea Nordqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s