Fyra steg till en enkel och billig student

Foto: Micael Carlsson

Nu i gymnasiet är det inte långt kvar till studenten och då väntas många fester och andra sammankomster. Här har du fyra steg hur du ska få så bra och billig student som möjligt.

Steg ett: Evenemang

Det är inte bara ens egna skiva och studentdag man firar utan massa andra fester och firanden. Många klasser och skolor väljer att redan börja fira i november när det är bara 200 dagar kvar till studenten, det firas på många olika sätt med hemmafest, gå ut på bar/klubb eller bara va med några kompisar och vara glada för att ha kommit så långt. 200 dagars är inget som firas via skolan utan görs på egna initiativ. Efter 200 dagars är det 100 dagars som sker runt sportlovet och firas oftast på samma sätt som 200 dagars men blir lite roligare då det är närmare studenten.

Runt sportlovet och framåt börjat studentskivorna som många väljer att ha, de fungerar på samma sätt där man börjar med en middag med klassen och ens familj eller kompisar beroende på vilka du bjuder, där det serveras en trerätters middag och två drinkar (kan variera beroende på vart du bokar). Efter middagen är det en stor fest du kan bjuda fler på och även de som var med på middagen. Under dessa månader går du på andras och din egna skiva, efter dessa månader är det äntligen dags för studenten då du börjar med en champagnefrukost med klassen på plats ni valt vara på, tips är att välja en person som bor nära då utspringet kan vara tidigt på förmiddagen.

Efter champagnefrukosten åker man till skolan för utspringet och direkt efter det åker man runt på flaket som sedan stannar vid skolan och då dags för mottagning. Vanligast är att ha sin mottagning samma dag men vissa väljer att ha det andra dagar då man själv vill gå på andras och ha tid för sin egna annan dag. På kvällen brukar klassen ha en stor fest för att fira sin sista dag man träffas regelbundet.

Steg två: Bokning

Det är många bokningar inför studenten såsom, skiva, flak och lokaler för andra fester. Skivan och flaket är bra att vara i god tid då det snabbt tar slut på datum och lokaler och ju tidigare ni är desto fler möjligheter av val får er klass. Det kostar en del och krävs då att ha fler säljnings tillfällen innan som att sälja tex kakor, te, kaffe eller doftljus mm, dessa pengar kan ni få ihop bokningsavgiften och pengar för flaket. Skivan i sig betalar ni via biljetter som skiljer sig hur många beroende på vilken lokal ni valt, dyrare lokaler krävs fler sålda biljetter. Mitt bästa tips till de som är ekonomiansvariga är att alla i klassen köper ut sina biljetter och sedan säljer vidare de eftersom när ni får er faktura är det ingen som inte kan betala den summan som krävs.

Steg tre: Budget

Under student månaderna är det mycket som kostar och eftersom alla inte har jobb och lever på csn som man kanske inte bara vill lägga på studenten, då krävs det att man har en budget. Det är kläder, biljetter, dryck och mat som kostar men du kan få det billigare än du tror. Du kanske vill variera kläder inför de olika evenmangen under student perioden, men känner att pengarna inte räcker till. Mina tips till dig är då att kolla med kompisar som har kläder som du kanske kan låna eller annars kolla second hand butiker där du kan hitta billiga kläder men med bra kvalitet. 

När det är dags att sälja biljetter är det bra att ha en planering och vara ute i god tid och sälja i förtid så du slipper ligga ute med massa pengar, om du inte själv kan betala från din egna ficka. 

Steg fyra: Kläder och studentmössa

Du kommer gå på många evenmang och då behöver du många olika outfits, det är viktigt och va i god tid eftersom alla tar studenten samtidigt kan det du kollat på ta slut snabbt. Jag tipsar att du kollar redan på hösten och börjar beställa då det oftast finns mer rabatter på sommarkläder på grund av låg efterfrågan. Du behöver sedan inte ta det fokuset under våren när det redan är så mycket annat att tänka på, ett tips även är Black Friday!

I början av vintern är det dags att beställa studentmössa och det finns fler företag att beställa din studentmössa från, mitt tips då är att kolla vad du vill ha och sedan därefter försök hitta rabatter eller köpa under black friday då det oftast finns rabatter då som jag nämnde tidigare.

Text: Linn Hedberg sa19a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s