Elevernas frustration kring maten  

Foto: Bella Josefsson

På Hvilans gymnasium är eleverna inte nöjda med skolmaten. “Vi har inte fått det vi har blivit lovade” säger en elev. På Hvilan är maten lagad i ett annat kök som därefter körs till skolan där det värms upp på plats. Efter att skolan flyttade i somras blev eleverna lovade att i somras lovades eleverna att efter jul skulle de få ett kök i skolan och få samma standard på maten som när de åt på restaurang Lantis vid Stockholms universitet. 

När vi frågade eleverna fick vi ett likartat svar. Det som de blir erbjudna är egentligen vanlig mat men att de alltid är något som är för torrt, för rinnigt eller näst in till fryst. En anställd på skolan säger att det vore roligare med bättre råvaror och om maten faktiskt tillagades här. Däremot tycker eleverna att salladsbordet är bra.  

Efter att ha lyssnat på eleverna tycker de att det borde finnas en rätt varje dag som alla gillar till exempel pasta med tomatsås eller något bröd. Eftersom det skjutits upp när skolan egna kök ska öppna borde de göra någon sporadisk lösning som inte sker om ett halvt år utan nu eftersom de påverkar elevernas skolgång till den grad. Enligt Unglivsstil vilket är en hemsida som vill hjälpa unga med god kost och hälsa menar att de hänger på bra kostvana och koncentration och studieförmåga ihop. Om vi inte får tillräckligt med blodsocker påverkas pannloben vilket är den främre delen av hjärnan eftersom den inte får näring. Det leder till att de blir svårt att vara koncentrerad i skolan och till ett söt sug eftersom hjärnan snabbt vill ha energi. Därför är en bra kostvana, att äta hälsosamt och varierat viktigt för att prestera i skolan. 

Vi frågade hur eleverna påverkas av att skolmaten är på detta sätt. De berättar att vissa går hem när de inte ätit lunch för att de blir för hungriga och på dåligt humör. De tappar koncentrationen och blir mer lätt irriterade. Många känner att de inte kan prestera på samma sätt om maten har varit dålig en dag. Det leder också till att de går till caféet i princip varje dag. Det som köps i caféet gör att man känner sig mätt en stund men blir snabbt hungriga igen. Däremot om maten har varit bra och de har ätit blir de lättare i skolan och de är mer effektiva på lektionerna.  

Sammanfattningsvis är det saker som måste förbättras enligt eleverna men att median betyget från eleverna är 4 poäng av 10. 

Text: Bella Josefsson och Doddie Blomgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s