Krig i Sverige

Photo: The World Factbook 2013-14

CC

Många ungdomar i Sverige är oroliga för vad som kommer hända med oss om kriget mellan Ryssland och Ukraina sprider sig till Sverige. I denna artikel kommer jag gå igenom vad vi i åldersgruppen mellan 16 -18 måste göra om kriget tar sig hit.  

I en intervju på TV4 nyhetsmorgon med Love de Besche som arbetar som analytiker på försvarshögskolan, går han igenom omfattande vad som sker med de som måste bidra till samhället om det blir krig i Sverige.  

Befolkningen i Sverige mellan åldrarna 16–70 år kommer behöva bidra till försvarsansträngningarna till deras fullaste förmåga på flera olika sätt. De Besche säger att det kan vara allt från att inte sprida rykten på sociala medier, eller att gå till särskilda platser för att hjälpa till inom vård. Det gäller alla mellan 16 – 70 år som bor i Sverige och de måste bidra till det som kallas för totalförsvarsplikt, även om du inte är svensk medborgare.  

Totalförsvaret är det samanställda namnet för det svenska militära försvaret och det civila försvaret. Uppgiften är att skydda Sverige och hålla ett försvar där attackerna sker. För er ungdomar som funderar på att göra värnplikt så är det ni ungdomar som blir krigsplacerade. Vilket betyder att ni som inte gjort värnplikt inte behöver vara rädda för att direkt placeras ut i krig. Däremot kan möjligheten för att bli kallad till värnplikt ökas.  

Civilplikten påminner om värnplikten säger de Besche. Men den största skillnaden handlar om att inga vapen är inblandade.  

Innan vi får besked om vad som skall hända med oss fortsätter vi med våra vanliga liv. Som förr oss ungdomar blir att gå i skolan. Man vet inte riktigt hur lång tid det kan ta för denna omställning till ett totalförsvar, men som sagt så ska man fortsätta med sitt vanliga liv tills vidare.  

Jag själv känner ingen oro över krig i Sverige. Däremot tycker jag det är viktigt att alla skall veta och vara förberedda på vad som kan komma. Vad man kan göra för Sverige och vad man kan göra för att på bästa sätt hjälpa samhället under krigstider.  

I artikeln så har jag gått igenom vad vi som ungdomar och land kommer behöva göra om kriget i Ukraina tar sig vidare till Sverige. Innan besked ska vi alla fortsätta med vår vanliga vardag, och vi som ungdomar får vänta med besked på position om Sverige ska gå in i totalförsvarsläge.  

Foto: christianpackenius

CC

Skriven av Fabian Cuba

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s