Allsvenskan 2022: Årets Tabell, årets flopp och mycket mer

Vi närmar oss premiären av den allsvenska säsongen med stormsteg och det är en kapprustning mellan topplagen där vi sett en hel del intressanta och spännande värvningar  och rykten bland annat är Edvardsen klar för Djurgårdens IF och John Guidetti uppges vara klar för AIK enligt aftonbladet.  

16. IFK Värnamo

Värnamo har den överlägset billigaste truppen i Allsvenskan enligt footballtransfers.com och har 1 spelare med tidigare erfarenhet av Allsvenskan vilket är den 19-årige mittbacken Robin Tihi som blivit utlånad från AIK. Värnamo står chanslösa inför den kommande allsvenska säsongen och kommer sluta på en sista plats. Frågan är om de lyckas slå Falkenbergs Rekord från 2016 i minst poäng under en säsong (10 poäng).

15. Degerfors IF

Degerfors slutade 2 poäng före halmstad för att slippa nedflyttningskvalet och har sålt Edvardsen till Djurgården som gjorde 14 av lagets 34 mål. Oliver Ekroth lämnade Degerfors som bosman och de har inte tagit en etablerad ersättare för honom men har köpt in Nikola Djurdjic som tidigare spelat i bland annat Hammarby, men han är inte tillräckligt för att hålla laget kvar i allsvenskan utan laget får se fram emot Superettan 2023. 

14. GIF Sundsvall 

Sundsvall kom två i Superettan 2021 och slutade ligan med 53 poäng. Sundsvall har också gjort några tunga värvningar exempelvis lånade dem Oscar Linner från Bundesliga klubben Arminia Bielefeld och Forrest lasso från Nord Amerikanska klubben Tampa bay rowdies. Laget har också många års erfarenhet av spel i allsvenskan under tidigare år vilket kommer hjälpa dem att hålla sig kvar i Allsvenskan 2022. Dem gjorde även några andra klass värvningar som är värda att nämna som exempelvis Saku Ylätupa från AIK och Rasmus Lindqvist från Norska klubben Hamarkameratene som spelar i Elitserien. 

Det är mycket som talar för en lyckad säsong för nykomlingarna men med ett draget korsband på Sundsvalls i särklass bästa spelare Linus Hallenius har vi svårt att se att de slutar över strecket för negativt kval. Sundsvall slutar på kvalplats men jag är övertygad om att de spelar i Allsvenskan 2023. 

13. Varbergs BoIS

Förra säsongen slutade Varberg på en 10e plats och de hade -3  målskillnad. Under vinterns övergångsfönster blev dem av med två av sina nyckelspelare, Jean carlos och Daniel Krezic. Sex av deras spelare från förra året har lämnat som bosman och dem har inte köpt in någon spelare att kompensera med vilket gör att de går in i allsvenskan med en väldigt tunn trupp och skador kan ställa till med rejäla problem. 

12.Helsingborgs IF

Helsingborgs IF kommer sluta säsongen på 12e plats. De har lyckats behålla alla sina nyckelspelare i laget som Van Den Hurk och Wilhelm Loeper och förstärkt laget på deras svagare positioner. Van Den Hurk gjorde 17 mål för Helsingborg i superettan förra året och han har också presterat i Allsvenskan 2020 där han gjorde 11 mål. Helsingborg värvade Taha Ali som hade många fina prestationer under Superettan 2021 och ser väldigt lovande ut inför den kommande säsongen. 

11. Mjällby AIF

Under 2021 var mjällby väldigt imponerande och hade en svårslagen defensiv. De var nära på att slå rekord i längst svit utan några insläppta mål med 9 matcher i rad. Mjällby gjorde dock inte jättemånga mål förra säsongen och 4 av de 9 matcherna slutade 0-0. Det är alldeles för dåligt och det är något klubben måste utveckla om de vill sluta på den övre halvan. Men det är mycket tuffare motstånd i år och med topplagens klass värvningar så har jag extremt svårt att se att mjällby kommer kunna sno lika många poäng från top 6 lagen. 

Efter att ha tappar fyra av sina bästa spelare Elias Andersson, Amin Sarr, Joel Nilsson och Kadir Hodzic så kommer det bli ett tufft åt för Mjällby i Allsvenskan. Dem har dock stärkt upp laget med anfallsspelare som Sam Johansson som har spelat i Djurgården och har erfarenhet från MLS. DE har också värvat en 18 årig anfallare med väldigt stor potential som heter Silas Nwankwo som kommer från Nasarawa United. Dem har även stärkt upp truppen med två nya mittbackar från polska och danska högstaligan. 

10. IK Sirius

Sirius säsongen 2021 var väldigt ojämna. Det fanns perioder där Sirius spelade väldigt bra fotboll, men också perioder där deras fotboll var väldigt medelmåttig. Sirius har tappat en hel del viktiga spelare, exempelvis Joseph Colley, Jacob Ortmark och Girmai Netabay, men man har också förstärkt laget med spelare som Kevin wright, Tommi Vaiho och Filip rogic. Sirius spelaren Christian Kouakou såg väldigt vass ut under allsvenskan 2021 och den kommande säsongen ser ut att kunna bli hans “breakout season”. Laget består av många unga spelare med stor potential och med spelare som Kouakou, Sylisufaj och Zeidan kommer deras säsong 2022 gå snäppet bättre än deras tidigare säsong.  

9. BK Häcken

Häcken hade en väldigt dålig inledning förra året och var aldrig särskilt imponerande. De slutade på 34 poäng vilket är alldeles för lite för en etablerad klubb som Häcken. Häcken har en trupp för att konkurrera om Europaplatser vilket jag förväntar mig att de gör under 2022. 

8. Kalmar FF

2020 säkrade Kalmar sitt Allsvenska kontrakt genom att vinna det negativa kvalet och under 2021 så avslutade Henrik Rydström säsongen på en 6:e plats efter en enormt imponerande säsong där de hade statistik som går att jämföras med Pep Guardiolas Manchester city. De chockade hela fotbolls Sverige när de försökte vara det bollförande laget varje match och visade ingen respekt mot motståndet oavsett om de mötte Malmö eller Varberg. Efter en sån imponerande säsong så har de mycket högre förväntningar på sig och det är där man vill vara som klubb. Men jag tror inte de kommer sluta högre upp än de etablerade topplagen men de kommer vara “The best of the rest”. 

7.  IFK Göteborg

Göteborg hade en väldigt svag inledning förra säsongen där förväntningarna va väldigt mycket högre men med en stark avslutning säkrade de kontraktet utan några konstigheter. IFK har en medelålder som kan jämföras med dinosaurier och det krävs en föryngring av truppen men om de spelar som förväntat kommer de att sluta i mitten skedet efter att ha varit topplagens slagpåse. 

Den kommande säsongen kommer att vara tuff för supportrarna eftersom att deras förväntningar på “änglarna” är bra mycket högre men med dagens trupp kommer de inte hota topplagen

6. Elfsborgs IF

Elfsborg är en svår klubb att placera eftersom att man underskattar de år efter år men de slutar aldrig att överraska. de är konstant bättre än vad man tror att de är. Men jag kan inte hitta en bättre slut

5. Hammarby IF

Hammarby har haft en stark inledning på säsongen i svenska cupen men har en tendens till att vara extremt svajiga vilket de visat under de senaste säsongerna där de kan gå ifrån extremt fina insatser för att matchen efter spela uruselt. Det måste “bajen” förbättra om de vill ha en riktig chans att ta en Europaplats.

4. IFK Norrköping

Norrköping kommer bli snäppet vassare i år i jämförelse med förra året. Trots tappet på allsvenskans skyttekung 2021 så verkar det som att dem har en ny skyttekung i laget vilket är Christoffer nyman som har briljerat under försäsongen. Dem har förstärkt försvaret med spelare som Jean Carlos, Filip Dagerstål, Godswill Ekpolo och Daniel Eid vilket kommer hjälpa dem att hålla försvaret tätare eftersom dem släppte in lite för mycket mål än vad de borde med tanke på vart i tabellen dem hamnade. Dem tappade Isak Bergmann Johannesson, men dem stärkte upp den positionen med Jacob Ortmark som imponerade under säsongen 2021 i Sirius. Med två poängfarliga ytterbackar och ett stabilt mittfält samt ett farligt anfall med Levi och Nyman så tror vi att Norrköping kommer var med i toppen iår. 

3. Djurgårdens IF

Djurgården har inte lika bra ekonomi som malmö, men med en så pass bra sportchef som Bo Andersson så har man lyckats få ihop en trupp som är väldigt nära i nivå med malmö samt en bra bredd. Djurgården har tappat tre nyckelspelare från förra säsongen vilket är Aslak Wirty, Edward Chilufya och Jakob une Larsson. Man har dock gjort upp för det i 2022 vintet transferfönster då man har värvat sju spelare och 5 av dem går direkt in i startelvan vilket är följande spelare: Victor Edvardsen, Gustav Wikheim, Piotr Johansson, Pierre Bengtsson och Sead Haksabanovic. Förra året var det en målskytt som djurgården saknade, man hade ingen spelare som öste in mål och det var det som förmodligen saknades för att Djurgården inte vann sm guld 2021. Under vintern gjorde man det man behövde och stärkte då upp Djurgårdens anfall rejält. Man värvade in Victor Edvardsen som under säsongen 2021 gjorde 14 mål och hamnade 2a i skytteligan trots att han spelade i Degerfors. Nu när Djurgården har stärkt upp sina svagheter rejält så kommer det förmodligen bli ett tajt strid om 1 platsen mellan Malmö, AIK och Djurgården. Man såg också i kvartsfinalen mellan Djurgården och Malmö att deras nivå är väldigt jämn. Djurgården ägde matchen, men malmö var effektiva med dem chanserna de fick vilket ledde till att malmö vann. 

2. AIK

AIK gjorde en imponerande säsong 2021 och förlorade guldet på målskillnad efter en svag höst där man inte lyckades vinna på bortaplan under en lång period. Men med grunden som AIK byggde 2021 och med nya spelare som Björnström, Mendes och med 99,9% John Guidetti så kommer AIK vara väldigt starka eftersom att man saknade en målgörare förra säsongen. Nabil bahoui har öst in mål i cupen vilket är ett väldigt bra tecken för AIK. 

AIK har Allsvenskans i särklass bästa defensiv och med de nya offensiva värvningarna så kommer de vara på en annan nivå jämfört med de tidigare säsongerna. Man har också förlängt kontrakten med nyckelspelare som nordfeldt, Sebastian Larsson och Lustig. 

AIK har förutsättningarna för att vinna guldet och med lite flyt så finns det goda möjligheter för det. 

1. Malmö FF

Malmö har bäst trupp, de är rikast och de lyckas alltid vinna.

Isak Kiese Thelin skrev precis på för klubben vilket är en utmärkt ersättare för Colak. Christiansen blir äldre och är inte lika övertygande bäst i ligan längre och ifall om han har en dålig säsong finns det en risk att deras mittfält blir skakigt.  

Deras försäsong har inte varit jätte imponerande och de tog sig vidare från cup kvartsfinalen på en feldömd straff. Malmö ska vinna på pappret i varenda match men vi får hoppas för spänningens skull att de inte är alldeles för övertygande.

Match mellan Malmö FF och Elfsborgs IF 2018. Foto: Densportgladeskåningen, CC.

2022s MVP – Edvardsen

Edvardsen är en av spelarna som kommer ligga högst upp i den allsvenska skytteligan 2022. Under allsvenskan 2021 var det en målskytt som Djurgården saknade i sin trupp och förmodligen var det därför man inte kunde hamna på en bättre placering än en 3e plats. Nu när Djurgården har köpt Edvardsen som är en anfallare som gör mycket mål och är farlig i den sista tredjedelen så kommer han bli Djurgårdens, men också allsvenskans mest värdefulla spelare 2022. 

Årets flopp – Sead Haksabanovic

Haksabanovic skrev på ett korttidskontrakt för Djurgården eftersom att alla spelares i ryssland kontrakt frös. Han har väldigt höga förväntningar på sig och jag tror att det kan gå lika dåligt för Sead som det gick för Hamsik. Han kommer inte va sämst på plan men utifrån hans potential och förväntningar borde han vara bäst. 

Årets – överraskning – Hussein 

Bilal Hussein var stabil förra året men han såg “valpig” ut under delar av den förra säsongen. Han har sett väldigt bra ut under försäsongen och i år kommer vara året han slår igenom på riktigt. 

Årets assistkung – Pierre Bengtsson

Pierre Bengtsson kommer vinna assistligan. Under försäsongen har han tagit de flesta fasta situationer. Under hans tid i FC Köpenhamn gjorde han totalt 44 assist trots hans defensiva roll för klubben. I Djurgården verkar det som att han har fått en mer offensiv roll som ytterback och han slår väldigt många inlägg per match vilket leder till att han kommer många skapa farliga chanser som ytterback under allsvenskan 2022. 

Text: Morgan Ström och Jakob Liljander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s