Vad händer under och efter mönstring till försvaret


Foto: Axel Sörman

 Med rådande världsläge och att regeringen kommer att satsa mer på försvaret framöver kan unga förvänta sig att värnplikt och mönstring kommer bli alltmer aktuellt framöver.  Det kan då upstå frågor om vad man gör under mönstring och värnplikt.

Det första som händer innan man blir kallad till mönstring är att man får fylla i ett formulär och utifrån dina svar avgör försvaret om du blir kallad till mönstring eller inte. Om man kallas till mönstring får man åka in till Plikt och Prövningsverket och mönstra under 1-2 dagar. Om man bor långt bort och behöver resa betalar Plikt och Prövningsverket ens resa och erbjuder även sovplats under natten.

Under mönstringen kommer man prata med en psykolog, sjuksköterska, läkare och en inskrivningshandläggare. Du kommer även få genomföra olika tester och undersökningar under din mönstring. Det första du kommer att göra är det s.k I-provet eller inskrivningsprovet. Under provet testas ditt logiska tänkande genom att du får lösa olika logiska problem t.ex. olika mönster och pussel. Efter I-provet kan det variera vad du får göra, antingen får du prata med psykologen eller göra den medecinska delen. Det sista man gör på mönstringen är att prata med inskrivningshandläggaren som berättar vad man är kvalificerad att göra och man får även själv berätta sina önskningar om vad man vill göra inom försvaret. Hos inskrivningshandläggaren får man ett preliminärt beslut om vart man kommer att göra sin värnplikt. Lumpen kan vara mella 9-15 månader beroande på vilken befatting du får.

Inom Försvarsmakten finns det något som passar alla, det finns allt från cybersoldat, jägarsoldat och kock på ubåt. Även om du inte är den mest fysiska och inte gillar att simma eller fryser till vid höga höjder kan du hitta något annat som passar för dig och dina förmågor, du kanske kan flytande ryska och skulle därför passa bra som förhörssoldat där man utför förhör på ryska.   


Några lärare som gjort mönstring och värnplikt


Christoffer Johansson: Eldledningsbiträde i Stab och tross-plutonen, var spanare som skickade koordinater till granatkastare.    

Joel Lindhe: Sjätte stads skyttekompaniet (strid i bebyggelse), var operatör för obemannad farkost som åkte in i byggnader för att säkra att ingen var där ,var även gruppchef. 

Både Joel och Christoffer är glada över at tha gjort lumpen och rekomenderar det för andra.

Jag hoppas denna artiklen har gett dig instikt in om vad mönstring kan innebära och vad som kommer efter.

Text: Axel Sörman

Källa: Egna erfarenheter och Plikt och Prövningsverktet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s