Fil eller yoghurt och flingor – borde vara ett komplement till skolmaten 

Eleverna: vi vill inte gå ifrån lunchen hungriga 

Skollunchen ger energi att orka med dagen där måltiderna har betydelse för elevernas hälsa, trivsel och förutsättningar för att orka lära skriver Livsmedelsverket.
Foto: jules CC

DEBATT.  

Skollunchen ger oss energi att orka med dagen och att prestera vårat bästa, inte bara för eleverna utan även för lärarna. Att få en lunch som mättar ska vara en självklarhet för alla. Genom att ha olika alternativ till lunchen kan man oavsett om man tycker om maten som serveras alltid ha ett annat alternativ för att bli mätt. 

Lärande påverkas av motivation och känslor och en mättande skollunch kan vara nyckeln för detta 

Enligt Livsmedelsverket ger skollunchen energi att orka med dagen, och därför kan ett annat alternativ till den vanliga lunchen vara bra att införa. Hunger vid utebliven lunch påverkar ofta beteendet hos dig som elev. Hunger ökar motivationen att äta, primär motivation ökar, och konkurrerar med sekundär motivation. När sekundär motivation uppstår är det genom yttre förväntningar och belöningar. Sekundär motivation kan i detta fall handla om att lösa skoluppgifter eller att få höga betyg och alltså har skolmaten en faktor i vårat lärande och prestationer skriver Livsmedelsverket.  

Genom en stabil lunch under en skoldag får du alltså: 

  • Energi att orka med dagen 
  • Möjligen ökad motivation att lösa skoluppgifter  

Ett annat alternativ till skolmaten så som fil och flingor eller yoghurt kan vara ett bra alternativ för att alla elever ska ha ett alternativ för att bli mätta. 

Måltiderna har betydelse för elevernas hälsa, trivsel och förutsättningar för att orka lära skriver Livsmedelsverket. Genom egna erfarenheter om skolmaten anser jag att maten inte alltid mättar för dagen och kan bero på att maten inte faller en i smaken. Detta skulle kunna kompletteras med ett annat alternativ så som fil och flingor eller yoghurt för en större mättnadskänsla. Fil och flingor och yoghurt anses ofta inte som en bra ersättning för skollunchen men som ett bra mellanmål enligt Livsmedelsverket därav kan detta vara bra att se över som alternativ som komplement till lunchen.  

Ett bra komplement till skollunchen så som fil och flingor eller yoghurt kan ge eleverna och lärarna: 

  • Ökad mättnadskänsla 
  • Lärare och elever får ett gladare och piggare humör när man blir mätta 

Tre mål om dagen brukar sägas vara nyckeln till att hålla blodsockernivån och humöret stabilt. 

När man pratar om just skolmaten ligger ofta fokuset på att det smakar dåligt, inte ser aptitligt ut eller inte är tillräckligt varierande. Fokuset bör ligga i att vi som elever och arbetande på skolan ska bli mätta eftersom det inte bara påverkar humöret utan även hälsan. Varför just fil och flingor eller till och med yoghurt skulle vara bra är för att det ofta anses som ett komplement och inte skulle ersätta den övriga maten. Man skulle möjligen slippa de höga toppar och dalar under dagen där blodsockret går upp och ner när man istället för att äta skolmaten köper sötsaker i kafeterian.  

Hvilan gymnasium ska vara en skola vi som elever vill rekommendera  

Jag tror att ett till komplement till maten skulle vara bra dels för att minska matsvinn då man istället för att ta mycket av den mat man möjligen inte kommer tycka lika bra om tar lite av den maten och komplimenterar upp, alltså fil/yoghurt. Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle det möjligen dels bli dyrare att köpa in de mängderna fil/yoghurt men genom att börja med att beställa mindre och sedan räkna ut ungefär hur mycket som går åt skulle förmodligen aspekten att elever blir mättare och i sin tur även kan rekommendera skolan och skolans mat vidare väga upp för detta. God och mättande mat där man samtidigt tänker på miljön genom att minska matsvinnet är någonting jag och många andra värnar om och vill ha och i samtal med representant från matrådet delar hen åsikten om att detta borde tas upp som en fråga samt delar åsikten.  

Fil/yoghurt som komplement till skollunchen skulle alltså ge Hvilan gymnasium: 

  • Gladare och mättare elever och lärare 
  • Möjligen minskat matsvinn med rätt kalkyleringar 
  • I längden ekonomisk vinning genom att flertalet elever väljer Hvilan gymnasium 
  • Fler rekommendationer från lärare och elever om man är nöjd med maten 
  • Energi att orka med dagen 
  • Möjligen ökad motivation att lösa skoluppgifter 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s