Krönika ”Gamla goda metoder”

Foto Rintje Rood

Någonting man ofta får höra är att hälsan går först och att rörelse väldigt viktigt för ett långt liv. För vissa är detta väldigt viktigt och för vissa spelar det ingen roll tack vare gener inom familjen. Inom min familj har det ofta pratats om min farfars tradition på min mammas sida. Han hade alltid ett väldigt aktivt liv som gammal yrkesmilitär och sa åt oss alla att ”ett dopp om dagen håller döden borta”. Varje dag oavsett när på året det var gick han ner till vattnet, var det vinter slog han hål på isen och hoppade i. Det behövde inte vara en lång tid men det skulle alltid vara ett dopp per dag oavsett vad. Det var en del av hans morgonritual, och han sa att det var en av anledningarna varför han blev 91 år innan döden hann ifatt. Vårdcentralen KRY talar också om hur bra det kan vara med ett kallbadsdopp. De skriver att det är bra för dopaminet som ökar som i sin tur kan minska stress och hur ett kallbad också kan motverka utmattning, trötthet, förbättrat humör och stärkt självförtroende. Dock är det viktigt att se över med en läkare om man har någon historia eller känt problem med hjärtsjukdomar eller högt blodtryck.

 I dagens samhälle tror många på att olika sorters kurer som har forskats fram är det bästa. Personligen tror jag att man har glömt de gamla sätten som våra far- och morföräldrar använde. Mycket rörelse, bada, inte sitta still så mycket, ha ett rätt elektronik-fritt liv. (jag vet att de inte hade telefoner på den tiden men det kan kopplas till glädjen som fanns då jämfört med dagens samhälle och att man nu talar om att det är hälsosamt att inte ha så mycket skärmtid per dag). Det kanske kan vara svårt att jämföra för vissa människor men när man tänker efter tror jag att många kan se en viss logik i deras livsstil och den ”nya hälsosamma livsstilen” barn och unga lär sig om i skolor och som det pratas om på nyheterna.

Text: Rintje Rood

Bild: Rintje Rood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s