Vem är Vladimir Putin?

Vem är Vladimir Putin? 

(Creative Commons) Foto: Pixbay.com

Majoriteter utav världens befolkning vet nog vid detta lag vem Vladimir Putin är efter att han har invaderat grannlandet Ukraina. Putin styr Ryssland under en strikt diktatur där han bestämmer och gör det han känner för. På senare tid är Putin känd att sprida skräck över Europa med hans hopp om att återställa Sovjet Unionen. Putins invasion utav Ukraina har lett till stora konsekvenser för landet. Bland annat stora sanktioner vilket har lett till en störtning i Rysslands ekonomi.  

Vladimir Putin är känd för att vara Rysslands nuvarande president och har suttit på större delen makten sedan 1999. Putin föddes i den ryska staden Leningrad som idag är känt som Sankt Petersburg den 8 oktober 1952. Redan som 23 åring rekryterades Putin till den sovjetiska säkerhetstjänsten, mer känd som KGB. Inom KGB arbetade Putin med kontraspionage och övervakning av utländska medborgare och diplomater i Leningrad. Under sin tid i KGB lärde sig även Putin att tala flytande tyska på grund utav sin placering i Dresden i östra delen av Tyskland.  

Putin blev premiärminister år 1999 och året därpå blev han Rysslands nya president efter Boris Jeltsin. Putin behöll makten i två perioder fram till år 2008 för att därefter ta rollen som premiärminister i landet. President blev han igen år 2012 och det är han än idag. I modern tid är det endast Josef Stalin som suttit längre som Rysslands ledare. Putins första år som president var mycket dramatiskt och präglades utav olika oligarker som ständigt försökte utmana Putins maktposition. Dessa maktkamper avslutades med att oligarkerna fick behålla sin makt på ett villkor, att visa stöd mot Putin. Under Putins första år som president såg han även till att alla Rysslands nyhetssidor fick Putinvänliga ägare och att alla rapporter om statschefen kontrollerades och granskades noggrant. 

Trots att många ryska invånare inte är särskilt nöjda med sin nuvarande president finns det fortfarande en stor del utav den ryska befolkningen som ser Putin som en bra och rättvis president. Putins stora popularitet i landet kan delvis förklaras med hans första åtta år som Rysslands president ledde till stora ökningar i den ryska ekonomin, vilket i sin tur ledde till ökade levnadsvillkor för många utav Rysslands invånare. 

Putin själv anser Sovjetunionens sammanbrott för 1900-talets största geopolitiska sammanbrott. Putin har under hela sin maktperiod aktivt strävat efter att bygga upp Sovjetunionen på nytt. 

Källa: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/vladimir-putin 

Text: Samuel Westerberg SA19B 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s