Vad tycker Hvilans elever om flytten till Stora Essingen?

Det har snart gått 1 läsår sen skolan flyttade från Frescati till stora Essingen. De nya lokalerna är större och rymligare men vad tycker eleverna egentligen om flytten? Här är några 3:ors åsikter om flytten och hur det nya läget har påverkat deras vardag.  

Foto: Morgan Ström 

Entrén till de nya lokalerna som Elliot menar ser ut som ett industriområde. 9/5–2022 

Under sommaren 2021 gick Hvilans Gymnasium Stockholm ut med att skolan skulle flytta från Frescati till Stora Essingen. Stora Essingen ligger tio minuter ifrån Fridhemsplan men på ön finns det inte jättemycket runt omkring. Närmaste affären ligger 5 – 10 minuter bort om man går. Det är väldigt likt Frescatis läge då det var ungefär lika långt till närmaste affär men lokalerna på Stora Essingen är betydligt större och nu finns det en matsal på skolans område och man behöver inte gå till lantis för att äta lunch längre. Cafeterian i den nya lokalen är både större och har större utbud. På Stora Essingen finns det 20 fler toaletter än vad det fanns i Frescati.  

Frescati låg vid Brunnsviken och Hagaparken vilket gjorde att man hade väldigt nära till naturen och det var också nära till Stockholms universitet och naturhistoriska riksmuseet. Stora Essingen ligger mer i en stadsmiljö vilket ger andra fördelar som att vi nu har närmare till en fotbollsplan och har ett mycket större utbud på affärer och restauranger.  

Foto: Jakob Liljander 

Korridoren mellan Entrén, Matsalen och lektionssalarna. 9/5–2022   

Alla är inte nöjda med det flytten eftersom resan till skolan har blivit betydligt längre för vissa av skolans elever som bor norr om stan. För Emma har resan blivit dubbelt så lång och nu tar det 1 timme och 30 minuter för henne att åka till skolan. Emma tycker att skolans lokaler har blivit bättre eftersom klassrummen är större och lokalerna känns fräschare men hon gillar inte den nya miljön runt skolan. I Frescati var det väldigt nära till naturen och man kunde sätta sig vid Brunnsviken och koppla av under rasterna. Emma tycker att det är bra att matsalen ligger i skolan och att man slipper gå en lång promenad för att komma till lunchen.    

Elliot Karlsson tycker att flytten överlag var en uppgradering. På Frescati var miljö och omgivningen bättre för själen och han kände sig mycket mer harmonisk när han var så nära till Hagaparken. Han tyckte om att kunna bada under lunchrasten men föredrar de nya lokalerna att han slipper sitta i en barack. Elliot markerar tydligt att barackerna alltid kommer ha en plats i hans hjärta. Elliot tycker att miljön kring skolan är tråkig, han tycker framförallt att närområdet ser tråkig ut och att det känns som att skolan ligger i ett industriområde. Elliot är väldigt nöjd med de nya klassrummen eftersom han tyckte att det var väldigt trångt på Frescati i huvudbyggnaden. Han säger att det nästan kändes som att sitta på varandra och nu får man mer plats och att arbetsron har blivit bättre. Han föredrar också de större sällskapsrummen och säger att det finns mycket mer sittplats.  

Foto: Jakob Liljander 

Så här ser en typisk lektionssal ut i Hvilan gymnasium på stora Essingen. 9/5–2022  

Melvin Borin: “Jag tycker skolsalarna är bra, men det kan bli lite varmt ibland. Det finns knappt några grupprum att sitta i vilket är dåligt då man inte alltid kan studera i fred. Jag tycker toaletterna är fräscha och rymliga. Skolan är stor och det känns som att det inte är så trångt på våningarna vilket är bra. Det var dåligt att skolan flyttade eftersom det var finare och närmre till skolan i Frescati. Det nuvarande området på stora Essingen känns mer som ett industriområde med tanke på alla olika företag som jobbar i närheten. Skolan på Frescati kändes mer lugnt och harmoniskt. Matsalen är helt okej stolarna skulle kunna vara lite mer bekvämare. Skolans entré är in är inte så vacker skolan är mer fin invändigt än vad den är i området runt om. Skolan vid Frescati hade en finare miljö runt om skolan eftersom den låg vid vattnet och det var natur runt om skolan. Eftersom det var betydligt närmre till Frescati resulterade det i en avsevärd skillnad och övergång till den nya skolan på stora Essingen. Övergången till den nya skolan på stora Essingen resulterade i att jag är tvungen att gå upp extremt mycket tidigare än vanligt. Jag måste somna tidigare och gå upp tidigare på morgonen vilket resulterar i en förminskad fritid” 

Text: Jakob Liljander och Morgan Ström 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s