STOCKHOLMS BÄSTA BARER OCH KLUBBAR

En man som spelar saxofon på ett dansgolv under kvällstid med hjälp av händerna för att skapa stämning och bidra med musik.

Denna krönika visar mina rekommendationer om de fem bästa barer och klubbar att besöka i Stockholm. Här hittar du allt från öppettider till känsla och priser på olika barer och nattklubbar i Stockholms innerstad. Du får även ta del av en rad bra tips på hur du kan planera din utekväll utifrån vilka ställen du kan besöka och eller hur långt din budget räcker på egen uträkning.  

5. International Bar  

International Bar även kallad IB är en mycket trevlig bar att starta kvällen på. Du finner baren vid Stureplan. Deras priser på öl är enastående och är ett måste i förebyggande till en bra fylla. Billigast blir Norrlands ölen som landar på enbart 49kr per glas. Är man för en starkare variant så går det alldeles utmärkt att ta en shot till din Norrlands. Det man får räkna med är att det höjer priset markant med ca 100kr beroende på innehåll och volym. IB är indelat i tre fyra sektioner. Vid entrén möts man av en lounge-vibe med två barer som sträcker sig hela vägen till “grottan” längst in i baren. I denna lounge finns två barer och mänger med utrymme för att umgås. Den tredje sektionen hittar du i höjd med toaletterna. Där finns även en tredje bar men ett trångare utrymme. Längst in i baren finns det så kallade “grottan”. Där inne hittar du den sista baren och mängder med sittutrymmen. Mot midnatt ändras känslan samt stämningen helt och hållet i “grottan” och förvandlas till en nattklubb med dans. Detta är mycket trevligt men med tanke på brist av yta så kan det lätt bli klaustrofobiskt. Överlag är detta ställe mycket trevligt och absolut något värt att besöka.  

4. End 

End är baksidan av Café Opera och är en nattklubb. Du finner klubben vid Kungs trädgården. End är öppet från kl 23:30. End är ett bra ställe om du gillar trånga utrymmen och mycket dans. När du kommer in till klubben möts du av en bar och ett trångt dansgolv. Bortsett från de små ytor så finner du definitivt en rolig stund på klubben med bra musik och härliga människor. Något att ha i åtanke om du tänker besöka klubben End är att den är extremt populär och med detta följer en extremt lång kö. Oavsett om du befinner dig på en lista eller ej så är det kön du väntas stå i. En annan nackdel som följer med klubben är deras otrevliga vakter och personal. Däremot om du har mycket kapital och valuta så kommer det att speglas på personalen och servicen. Överlag är detta ett mycket trevligt ställe för den yngre generationen som är nya till festlivet i myndig ålder. 

3. Brillo

Brillo är en restaurang och pizzeria som under kvällstid öppnar bar för nattliv. På Brillo kan man förvänta sig en trevlig stämning och mycket ungdomar runt omkring barerna som är placerade vid pizzerian. När du träder in i Brillo möts du av pizzerian direkt i följd av barstolar och höga bord. Längre in hittar du större bord samt ett flertal soffgrupper som är mycket trevliga. Runtomkring de runda borden hittar du en stor toalett som är könsneutral med bås. Fortsätter du längre in kommer du till restaurangen som är hjärtat av Brillo. Där krävs det bokning i förhand för att kunna njuta av mat samt dryck och en hovmästare som i sin tur hälsar dig och ditt sällskap välkomna. Priserna för en simpel öl på Brillo ligger runt 65kr per glas. Öppettiderna kan variera beroende hur många gäster som befinner sig i inhägnaden samtidigt, men ett generellt snitt dras runt kl 01 en vanlig fredagskväll. Brillo hittar du i hjärtat av Stureplan bakom Sturegallerian och Hells Kitchen.  

2. Kasai

Kasai är en stor nattklubb med många trevliga ytor och ett rymligt dansgolv. När du kommer in genom dörrarna möts du av en stor trappa som leder direkt ner till baren. Där hittar du all likör du någonsin kan drömma om till bra priser. På Kasai finns en stor garderob som kan hålla många gästers kläder och närliggande hittar du toaletterna som är mycket vackra med en fontän framför urinoaren. Däremot gäller det att inte vara allt för borta i det grå eftersom det kan vara lätt att ramla i förvirringen. Kasai spelar alltid bra musik med en gästande discjockey varje helg. Kasai har öppettiderna 22:00 till cirka 03:00 beroende på gästerna och hur mycket folk som befinner sig i lokalen. En rekommendation som jag starkt kan ge är att besöka baren Tillt innan du ger dig av med ditt sällskap mot Kasai eftersom dem båda ligger i närheten av Östermalmstorg och följer liknande tema i form av musik och känsla. Något att ha i åtanke är åldersgränsen under främst lördagarna då den gäller från 23 år och uppåt. Detta beror dock mycket på dem tidiga gästerna och vilken åldersgrupp dem befinner sig i.  

1. Café Opera 

Café Opera är en utav Stockholms absolut mest besökta klubbar. Du hittar klubben runt hörnet till nattklubben End vid Kungs trädgården i centrala Stockholm. Det är alltid mycket människor som vill besöka Café Opera under både onsdagar men även helger så var därför ute i god tid om du inte befinner dig på gästlistan då klubben öppnar vid kl 22:00. När du kommer in på nattklubben möts du av en stor korridor som leder till toaletter, dansgolv, bar och garderob. Inne i själva huvudattraktionen hittar du ett stort dansgolv med högt i tak och fina takmålningar som speglas i partybelysningen. Väl därinne hittar du bord omringade av stora soffgrupper som är behagliga att sitta i och vila efter allt dansande, eller enbart för att dricka mer. På Café Opera finns det två separata barer. Den ena finns vid det stora dansgolvet och sträcker sig från DJ-båset hela vägen till entrén av just dansgolvet. Den andra baren hittar du uppe i VIP-avdelningen som är bakom DJ-båset. Den baren är aningen mindre men mycket behaglig då den ytan är både mindre men även mer exklusiv. Inne på Café Opera kan du alltid förvänta dig skön stämning och trevliga människor som delar samma intresse som du när det kommer till nattlivet och festande. Klubben stänger runt kl 03:00. Är du inte redo för hemgång vid den tidpunkten så är det perfekt att gå runt hörnet in till klubben End och fortsätta din utekväll som om ingen morgondag finns.  

Sammanfattningsvis har du nu fått många rekommendationer och vägledningar till hur just du ska bygga upp din utekväll för bästa möjliga resultat. Barerna och klubbarna utifrån min rangordning är av personligt resonemang och detta är mina tips på hur du kan göra men samtidigt få mer information om dessa ställen innan du planerar dina besök.  

Text: Anton Frogestam
Bild: Marko Milivojevic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s