Vem är Volodomyr Zelenskyj?

Creative Commons

Foto: President of Ukraine

På grund av den rådande konflikt mellan Ryssland och Ukraina har många fått veta vem Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj är. Rysslands invasion av Ukraina den 24e februari 2022 har riktat nästan all uppmärksamhet mot den omvärldspåverkande konflikt som pågår.

Volodomyr Zelenskyj blev Ukrainas president under landets presidentval 2019. Innan det hade han en framgångsrik karriär som skådespelare och komiker. Trots att hans tidigare karriär inom underhållning är rätt skilt från hans nuvarande yrke inom politiken som nationens ledare är det inte allt för annorlunda. Född 25 januari 2978, som barn växte Zelenskyj upp i Kryvyj Rih i mellersta Ukraina och utbildade sig senare till Jurist fastän han senare aldrig utövade yrket enligt wikipedia.se.

2018 anslöt sig Zelenskyj i det nystartade politiska partiet Sluha narodu (Folkets tjänare) och 2019 beslöt han sig att ställa upp i det kommande presidentvalet. Zelenskyj blev snabbt populär med hans positiva inställning till ett Ukrainskt medlemskap i EU och NATO. Han representerade inte heller ett politiskt program under sin valkampanj och var även väldigt uttalad om hans begränsade kunskaper och erfarenheter inom politiken.

Zelenskyj vann valets första omgång mot den då regerande presidenten Petro Porosjenko med 30% mot 16%. I valets andra omgång vann Zelenskyj med ett enormt marginal på hela 73% av alla röster. Många tror att anledningen till att Zelenskyj vann så överlägset är för han gav ett nytt alternativ bort från Porosjenkos fördärvade regim över landet enligt ne.se.

Från och med den 24e februari 2022 har Zelenskyj arbetat hårt med att leda sitt land i den svåra krigssituation de är i tillsammans med ett febrilt arbete att, tillsammans med omvärlden driva tillbaka de trupper som på uppdrag av den Ryska federationen krigat sig in i grannlandet.

Text: Rintje Rood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s