Den nya skoländringen som gör det enklare att få A

Riksdagen har gjort en ändring i skollagen. I samarbete med Skolverket har man infört en ny bestämmelse i svenska skolans betygsystem som kommer börja gälla från 1 juli 2022. Ändringen ska föra med sig att betygen ska på ett bättre sätt spegla elevers kunskaper. Ändringarna som sker är att lärare ska kunna göra en mer sammantagen bedömning av elevs kunskap och begreppet kunskapskrav ersätts av betygskriterier. Den nya bestämmelsen innebär att kravgränsen för betygen mellan D och A inte kommer vara lika skarpa, du skall kunna få en högre betyg även fast eleven inte uppnår ett kriterie på den nivå om lärarens allsidiga bedömning anser det. Däremot kommer det fortfarande krävas att alla kunskapskriterier uppnås på E för att nå E i betyg.

Text: Stina Fagerström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s