I höstas började socialpedagogen Happy Chodwury på Hvilans gymnasium i Stockholm. Hans uppgift på skolan är att se till att eleverna i korridoren har det bra, sköter sig, och att hitta förslag på aktiviteter som kan göras på rasten. Han har till exempel kommit på ett pantsystem, vilket lett till att färre saker tappats bort bland ungdomar som lånat.

Foto: Doddie Wessman Blomgren
Under året har det varit en efterfrågan från elever om att det behöver finnas mer att göra på rasterna efter flytten från Frescati till Stora Essingen. Ungdomarna har bland annat saknat att kunna spela fotboll/kort, sällskapsspel eller att hänga i idrottshallen när det är långa raster eller blir håltimme.

De flesta eleverna på skolan använder spelhörnan runt lunchtid då det finns mest utrymme tillgängligt för aktiviteter. Vid skolans stora ingång är det endast ett asfalterat område med ett par bänkar som är uppställda och i övrigt ganska få föremål vilket gör det till en bra plats att spela bollekar. Eftersom det är nära klassrummen är det ett utmärkt ställe att spela basket på en kortare eller 10 minuters bensträckare annars, är ett alternativ att gå till Stora Essingens- IP som är nära skolan med gångavstånd. Även nu när det är strålande sol och sopat på marken gör det att fler kan njuta av vädret och hitta på roliga saker på rasten.
Frågan är hur många saker som försvunnit sedan man kunnat låna saker från Happy, som sitter i ett rum vid receptionsdisken på plan 4 precis vid entrén. Han har hittat en lösning som fungerar bra nu.
Pantsystem
För att få låna något i “spelhörnan” behöver du lämna in något värde som kan vara t.ex Airpods, plånbok, telefon, dator eller hemma nycklar. Det finns även saker som inte kommer att accepteras som pant vilket är: snus, pengar, kläder, böcker, pennor, smycken eller skåpnyckel.
Ifall om personen råkat ta sönder något eller att de inte lämnats tillbaks måste personen stå för kostnaden och därför kan Hvilan utbildning skicka en faktura för motsvarande värde som materialet kostade. Personen som lånat och därmed skrivit upp sig på listan är ansvarig och därför viktigt att tänka på om man lånar ut till någon annan.
Det finns tidsbegränsning för hur länge saker lånas ut. När det gäller pingisrack är det 30 minuter därefter nästa person. Gällande brädspel och kortlekar är det en timma och därefter nästa på tur.


Foto: Doddie Wessman Blomgren
Är aktivitet viktigt?
Enligt vårdguiden är det viktigt att bryta stillasittandet eftersom det kan öka risken för sjukdomar även om du aktiverar dig genom träning flera gånger i veckan. Det är viktigt att hitta vardagsrörelsen vilket kan vara en positiv del att det nu finns bollar och en idrottssal som är tillgängliga på rasterna. Möjligheten att få lite rörelse ett kort tag ger massa positiva effekter till både kroppen och hjärnan. T.ex. som att du blir mindre stressad, lär dig nya saker lättare, löser problem lättare och får bättre koncentrationsförmåga. Just att vistas i en skolmiljö där det finns massa press och känsla av prestationer kan det vara ett ypperligt tillfälle att ta dina klasskompisar på en sväng till plan 4 för att aktivera hjärnan med annat.
För att ta reda på mer exakt hur det gått med pantsystemet och om det blivit någon förbättring sen aktiviteterna tillkommit bestämde jag för att intervjua Happy som kommit på det.
Hur tycker Happy att pantsystemet fungerar?
- Jag skulle säga att det är ett tillförlitligt system där vi får tillbaks de som har lånats och på så sätt skadas eller försvinner inga prylar eftersom eleverna pantar in något värdefullt.
Vilken tid är flest människor här?
- Det är flest människor här runt 11-13 på dagen eftersom lunchrasten håller igång då men det är öppet för att använda saker resten av tiden närsomhelst.
Har elever frågat efter fler saker att kunna göra på rasten?
- Ja! Det finns en stor efterfrågan efter pingisbord och fler sällskapsspel.
Ser happy någon förändring i skolmiljön sen aktiviteterna tillkommit?
- Förändringen som jag ser när eleverna inte hade något att göra var att ljudvolymen i korridorerna ökade, eleverna hade inte chans att integrera med varandra och fler lärt känna varandra. Till det sista har självklart ungdomarna blivit mindre rastlösa.

Spelhörnan på plan 4 med listan där man skriver upp om man vill låna
Foto: Doddie Wessman Blomgren
Sammanfattningsvis hoppas jag att du genom detta reportage fått mer inspiration om vad du och dina kompisar kan hitta på under pauserna. Dels för att det ger kroppen något gott av att röra sig men även att det är roligt och viktigt att umgås med varandra.
Källa: https://www.1177.se/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/rorelse-ar-livsviktigt/
Text och foto: Doddie Wessman Blomgren