Mösspåtagning på Josefinas: Emil Thunå “Jag var en stjärna på dansgolvet” 

Emil i skolan med studentmössan på.

Foto av Bella Josefsson

För många gymnasielever börjar det närma sig student. Innan studenten har man mösspåtagning. Emil Thunå berättar sin upplevelse av mösspåtagningen på klubben Josefinas. Med mycket glädje och dans får vi reda på hans upplevelse, hur en mösspåtagning kan gå till och vad man kan behöva tänka på innan studenten. Han ger en inblick i livet hos de treor som snart ska få springa ut och börja livet utanför skolan. 

Emil Thunå var på Josefinas mösspåtagning för att fira att han äntligen fick sätta på sig mössan och studenten börja kännas nära. Emil är en student på Hvilan gymnasium i klass Sa19b som är 19 år. Han är född i Sundsvall men uppvuxen i Stockholm. På fritiden brukar han spela handboll. Han berättar om sin upplevelse av mösspåtagningen. 

Emil berättar att dagen började med att han vaknade klockan 08:00 och kände sig väldigt taggad, men sedan när han såg att det var molnigt ute blev han lite mindre glad. Han klädde på sig för att sedan möta upp sina kompisar på vägen. Mösspåtagningen öppnade inte förrän kl. 11 och han var där redan kl. 9.  Därför gick de och köpte frukost för att kunna äta medan han väntade. Sedan tog han tvärbanan från T-centralen till Nordiska muséet där Josefinas ligger. 

Josefinas 

Josefinas är en restaurang med en stor utelounge som endast är öppet på sommaren.  De har event med nästan alltid 23-årsgräns med vissa undantag som denna dag och på alla dagar efter 21:00. Det går även att hyra för fester bröllop och event. Inomhus finns de en bar medan det finns två ute. Inomhus finns ett stort rum innan man går in till baren som kan användas som dansgolv eller restauranglokal. Restaurangen serverar svenska och europeiska klassiker enligt Josefinas hemsida. 

Från Hvilan gymnasiums mösspåtagning ceremoni 
Foto av Malin Sundström

Emil fortsätter med att han väl på plats mötte upp flera från skolan, men att det inte fanns någon kö vilket alla hade förväntat sig enligt honom.  

  • Det var väldigt onödigt att komma så tidigt, säger Emil. 

Det hindrade inte honom att sätta sig med en öl i handen och förfesta med de andra från skolan kl. 9 på morgonen. Med två timmar kvar till öppningen tycker han ändå att tiden gick snabbt eftersom han pratade med många trevliga och taggade människor. 

Med fem minuter till öppning berättar Emil att alla ställer sig i kö. När det är hans tur visar han sitt legg, betalar inträdet och blir visiterad.  Inträdet gick på 200 kr, vilket han tyckte var lite väl dyrt för ett studentevent. Emil säger att han sprang rakt in till baren och köpte två öl till sig själv på direkten. Han tyckte priset på ölen var lite väl dyrt, den kostade 85  –90 kr styck beroende på vilken bar man gick till. 

Hur var stämningen? 

Han berättar att det var en slow start på dansgolvet. Han ville dansa direkt vilket gjorde att stämningen var lite sämre. Men efter 1,5 timmar  börjar många bli berusade och börjar släppa loss vilket gjorde att festen börja komma igång. 

  • Jag var en stjärna på dansgolvet, säger Emil med självförtroende. 

Den fina utsikten och att solen började komma fram höjde stämningen ännu mera och alla var på bra humör. Ingen såg ut att ha tråkigt enligt honom. 

  • Det var roligt att så många samlades då man träffade många från skolan men också gamla vänner, säger Emil. 

Efter han druckit en del till köper han två hamburgare eftersom det stod och grillade. Han tyckte det var riktigt gott och det är anledningen till att han köpte två. Däremot var priset där lite för dyrt också enligt honom, det kostade 90 kr bara för en hamburgare. 

Är du nöjd med din mösspåtagning? 

  • I helhet är jag nöjd där emot var allt lite väldigt dyrt så plånboken sved och toakön var alltid jättelång och en gång fick jag stå i 20 minuter, säger Emil besviket. 

Han tyckte det var roligt att många i klassen var där även den bra stämningen vilket höjdes ännu mer med solen och värmen som kom senare på dagen. Musiken som spelades gillade han också, men mestadels för att det spelades ABBA. 

Var det värt de med tanke på de höga priserna? 

  • Det kanske inte var värt det på grund av priset men jag ångrar det inte eftersom jag hade en väldigt bra dag och att det var väldigt kul, menar Emil. 

Han fortsatte festa hela dagen tills han och hans kompisar blev trötta och de valde att gå och sätta sig på en bänk i solen för att äta glass. 

Skulle du rekommendera Josefinas mösspåtagning till de som tar studenten nästa år? 

Han skulle ändå rekommendera det trots priset, men han vill även säga att man inte behöver komma så tidigt eftersom det nästan inte var någon kö. Emil avslutar med att han rekommenderar alla att spara mycket pengar till studenten eftersom allt blir väldigt dyrt. 

Vad är en mösspåtagning? 
Mösspåtagning innebär att man sätter på sig studentmössan och sker på både gymnasiet och universitetet. För gymnasieelever är det en nyare tradition som sker i sammanband med vårens ankomst enligt Galio of Sweden. Men ändå en skillnad på när man har det, vissa har på sista dagen i april medans vissa har på studentveckan. Det sker ofta en ceremoni i skolan där man sätter på sig mössorna och finns ofta något att dricka och tilltugg. Sedan är det vanligt att man går ut och festar med andra studenter som också haft mösspåtagning. Vissa klubbar har ibland mösspåtagningsevent. 
Från Josefinas där alla stod och dansa med studentmössorna på. 
Foto av Emil Thunå 
Fakta: Studentmössor 
Mössan kan man idag designa själv med val som matt eller glansig skärm, bild eller flagga inuti och skriva något i skärmen om man vill. Men de vanligaste valen är namn som man skriver fram på mössan, skolan där bak och sten där fram vilket är olika färger för olika linjer. Exempelvis har samhälle blå, ekonomi har silver och natur har grön enligt Galio of Sweden vilket är ett studentmössa företag. Man kan även lägga till extra saker som olika material, glitter eller färg på remsan på mössan. 

Text av Bella Josefsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s