Vad kan man göra efter studenten?

Bild: Hannah Stenskog

Nu börjar körsbärsträden blomma och gräset gröda, vilket betyder att det snart är dags för studenten. Att många har ångest inför studenten är enligt statistik från folkhälsomyndigheten otroligt många, nästan varannan ungdom idag känner oro eller ångest inför studenten. Ofta grundar det sig att man ofta ser eller har sett att många studenter har en plan med vad dem vill bli, vad de ska göra, vart de ska resa och vad man ska plugga till. Men vad gör man om man inte vet? I detta inlägg kommer jag att ge förslag, tips och min Egan erfarenheter kring vad för yrken man kan jobba med efter studenten. Oavsett om det är extra jobb, deltid eller jobb i framtiden.

Två av dessa elever med ångest inför studenter är Leonard Engholm och Per Grunditz på Hvilan Gymnasium stockholm:

  • Varför känner du ångest inför vad du ska göra efter studenten, mer specifikt hitta jobb?

”För att det blir då mitt första jobb och eftersom jag inte har någon tidigare erfarenhet så kommer jag inte vara så efterfrågad och det känns ju jobbigt. Man vill ju ha jobb och om man inte får det för att det är ens första blir man ju stressad” säger Leonard.

”För att jag inte vet vad jag vill jobba med och för att jag måste fixa ett cv där upplägget på hur man gör ett cv är oklart” beskriver Per.

  • Känner du att skolan skulle kunna bidra till tips inför hur man skaffar jobb? T.ex. inom ämnet svenska och lära sig dr hur mans skriver ett bra cv utan att ha tidigare erfarenheter från jobb?

”Jag känner att skolan absolut skulle kunna ge exempel på jobb där man inte behöver cv, absolut” förklarar Leonard.

”Ja det tror jag, det skulle vara jättebra om de gjorde det. Skulle vara en fenomenal insats från skolan och det skulle hjälpa många elever.” säger Per.

Det är förvirrande att tänka på vad man kan bli, eftersom det finns så många utbildningar och jobb på marknaden nu. På gymnasium.se hemsida finns det exempel på vad för yrken man kan arbeta med om beroende på vilken gymnasielinje man går. Jag kommer först och främst rada upp vilka yrken man kan studera vidare till utan att plugga upp ämnen på komvux samt om man går de tre största och populäraste linjerna – Samhällsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Naturprogrammet. Längst ner i detta inlägg finns det exempel på gymnasium.se vilka arbeten man kan plugga vidare till. Det är många av dessa yrken som är gemensamma mellan de tre största gymnasieprogrammen.

Om man inte vill studera vidare och jobba ett år istället hur hittar man jobb då?

Många företag erbjuder ett kontrakt som kallas studentavtal, även fast många inte vet detta. Ofta får studenter enklare jobb, eftersom det blir billigare för arbetsgivaren att anställa studenter. Troligtvis för att arbetsgivaravgiften är billigare om man anställer studenter.

Bild: Hannah Stenskog

Det finns även vissa hemsidor som samlar olika företags jobbansökningar oavsett arbetsposition. Tyvärr är det ofta så att många av dessa ansökningar kräver att man har ett CV, men ett CV behöver inte vara att man måste ha jobbat innan. På ett CV kan man skriva att man har kunskaper inom sociala situationer (exempelvis praktik), uf-företag är en bra kompetens att ha på sitt cv, barnvakt, kunskaper inom matlagning, samt skriva vad för egenskaper du har t.ex. att man är plikttrogen, har hög arbetsmoral osv. Det kan vara nog för att cv ska bli godkänt av arbetsgivaren, men vissa företag kräver inte cv exempelvis Espressohouse då man söker jobb utan cv. Samt att det i många fall finns en eller flera flikar på företags officiella hemsida som brukar kallas något i stil med ”jobba hos oss” där det finns ansökningsformulär eller ”ansök här” knapp. Exempel nedan:

Hemsidor som samlar jobb ansökningar:

LinkedIn – Jobb

Jobbsafari

Emploi – Instagram

Jag minns själv att jag var stressad inför att skaffa jobb, redan när jag var 15 år. Jag valde då att söka ett sommarjobb i stockholmstad, eftersom jag inte hade tidigare erfarenheter från andra arbetsplatser. Detta ‘är något jag stark rekommenderar till de personer som inte har tidigare erfarenheter, då man ofta inte behöver ha ett cv för att söka sommarjobb inom kommuner. Ett till tips är att gå till en arbetsplats, fråga om man kan få arbeta som praktikant hos de i några veckor och om de tycker att du är bra på ditt jobb kan det vara så att man får erbjudande att jobba kvar.

Samhällsprogrammet:

Ekonomiprogrammet:

Naturprogrammet:

Text och bild: Hannah Stenskog SA19a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s