APKOPPOR, EN ALLMÄNFARLIG SJUKDOM

Igår, den 19e maj bekräftades det första fallet av den sällsynta sjukdomen apkoppor i Sverige och redan i eftermiddags klassade regeringen viruset som en allmänfarlig sjukdom. Viruset har tidigare spridits i Västafrika men under 2022 har ett flertal länder i Europa drabbats av oförklarliga anledningar. Nu kallar WHO till krismöte.  

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids sjukdomen via infekterade djur men senare fall visar även spridning via sexuell kontakt mellan män. Personen som bekräftats infekterad bor i Stockholmsregionen och har fått vård, men är inte allvarligt sjuk. Folkhälsomyndigheten utreder nu om det kan finnas fler fall i Sverige. Lyssna på Folkhälsomyndighetens uttalanden och titta på nyheter för att hålla dig uppdaterad. 

Foto: (CC) Naima Perveen

Text: Emma Mukherji

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s