Ge oss tacofredag!

Tacos kommer ursprungligen från Mexico varav dess grundprincip går ut på att man äter olika sorters mat i bröd som oftast är bakad på majs. Där är tacos ett samlingsnamn för mat man äter i olika sorters bröd. Sådana majsbröd finns enligt Joel Lindhe, som bott i Mexiko under en lång period, inte att hitta i Sverige, utan svenska tacokvällar kännetecknas istället med vetetortillas. Här finns ett nyttigare alternativ för dem som föredrar det, fullkornstortillas. Skillnaden mellan svensk och mexikansk tacos är att svensk tacos oftast består av grönsaker och köttfärs, medan den mexikanska tacosen sägs vara mer variationsrik och mer kryddig och smakfull. I Mexico är tacos ett samlingsnamn för mat man äter i olika sorters bröd, det vill säga att den tacos vi äter i Sverige bara är en variant av tacos. En annan skillnad är att majs i mexikansk tacos inte är ett alternativ, utan i stället använder man sig utav ananas, silverlök och bland vissa typer av tacos även kotunga!

Därför bör vi införa taco fredagar på Hvilan Gymnasium

Kort sagt är tacos en perfekt maträtt för att äta så många olika färger och få i sig så många näringsämnen som möjligt. Oavsett om du är vegetarian, vegan eller köttätare finns det oändligt med goda grönsaker och andra råvaror du kan använda dig av, och ändå få till den godaste tacosen anpassad för just dig. Fredagar är den dagen på veckan då många både känner sig lättade eller kämpar sig igenom sista skoldagen på veckan. Att äta tacos är ett perfekt sätt att ladda upp inför helgen eller som en belöning för sitt slitande med skolarbete. Inte nog med det får man dessutom samtidigt i sig mycket olika näringsämnen, i och med att många av grönsakerna man äter till tacosen är rika på fibrer eller C-vitamin blir du faktiskt alltså piggare på riktigt!

  Erik tipsar – 5 steg för att få till en fantastiskt god guacamole

Erik Stierngranat som håller i en avokado.

Du behöver: 

  – 2 st avokados

  –  2 vitlöksklyftor (alternativt vitlökspulver)

   – salt & peppar

   – citron

   –  chiliflakes

Såhär gör du:

1. Mosa två avokados med en gaffel, mosa tills avokadon ser relativt slät ut.
2. Använd dig av en vitlökspress och tillsätt 2 vitlöksklyftor.
3. Salta och peppra din snart färdiga guacamole.
4. Avsluta med att pressa i lite citron och för de mer modiga, strö på lite chiliflakes.
5. Voilá! Din guacamole är klar och färdig att avnjutas!

Tänk på att avokado tenderar att komma från områden där odlingen kan ha hög påverkan på vattenresurserna, samt en risk för förlust av biologisk mångfald på grund av att odlingarna appliceras på områden som är naturligt artrika. Tänk därför på att äta avokado i en hållbar mängd!

Text av: Izabella Intonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s