Vad passar bäst för dig efter studenten? 

Den 10onde Juni tar vi treor studenten men vad händer efter det? Det finns extremt många olika saker man kan göra efter studenten men vad passar just dig bäst?  

Det är många ungdomar som är rädda för känslan att vara “Arbetslös” alternativt inte ha en plan efter studenten. Känner du igen dig i det jag beskriver så kan du luta dig tillbaka och ta del av mina tips på vägar man kan ta. 

Värnplikten-  

Värnplikten är en väldigt nyttig väg man kan ta efter studenten. Den startar i spannet Juni-Januari och är mycket lärorik samt mycket bra underlag för ditt framtida CV. Utöver det så får du allt boende, mat samt resor mellan regementet och ditt hem betalt för dig men även lön för hela vistelsen. Så utöver att det är extremt nyttigt för din utveckling både kunskapsmässigt samt personlighetsutveckling kan man ha ytterst få utgifter under tiden samt tjäna en summa upp till 90.000kr efter du har färdigställt din utbildning. 

Det är däremot höga krav för att ta sig in, både psykiska samt fysiska tester som testar ditt IQ, mentala läge samt din fysiska förmåga.  

Plugga vidare- 

För er som tagit en gymnasieexamen och siktar på att plugga vidare på högskola finns förstås alternativet att plugga vidare direkt som alternativ. Det här är för dig som är väldigt målmedveten och vill bli klar med din examen så snabbt som möjligt. Genom att fortsätta studera direkt har du ingen risk för att ta ett “sabbatsår” som istället blir “flera sabbatsår” tills man tar tag i studerandet igen.  

Den här vägen är för dig som redan nu vet vad du vill plugga/jobba med när du vuxit upp. Har du däremot ingen aning än vad du vill göra men samtidigt vill plugga så rekommenderas en väg som är mitt i mellan genom att söka till enskilda kurser för att känna på vad högskolan senare har att komma med. 

Komvux- 

För er som inte uppnått en fullständig gymnasieexamen eller har F i några ämnen kan Komvux vara ett väldigt bra alternativ. På Komvux kan man plugga upp sina betyg både för att nå en bättre merit men också för att uppnå en fullständig gymnasieexamen för att sedan studera vidare på högskolan. 

Resa- 

Resa och upptäcka världen är för dig som sparat upp ett kapital under våra studerande år alternativt har ärvt eller har väldigt generösa föräldrar som bidrar. Jag tror vi alla saknar att ligga på stranden efter en sådan pandemi vi har levt under. Vad passar inte då bättre än att åka runt i världen och backpacka.  

Det är fullt av massa upplevelser som du kommer minnas livet ut och kommer förmodligen vara otroligt härligt. Det passar även dig som inte än bestämt vad du vill studera vidare mer eller om du helt enkelt är skoltrött. Man kan anpassa resan precis efter sina största behov och för första gången på riktigt känna sig fri utan några begränsningar (exempelvis skolan). 

Exempel på billiga destinationer: 

  • Grekland 
  • Bali 
  • Thailand 
  • Spanien  

Jobba- 

Såklart finns alternativet att börja jobba direkt efter studenten. Det kan både vara i syfte att börja jobba sedan jobba livet ut men det kan också vara en lösning för att tjäna ihop pengar till resor eller lägenhet innan man studerar vidare på högskolan. 

Alltså är att jobba alltid ett bra alternativ oavsett om du vill fortsätta jobba livet ut sedan eller plugga vidare samt Komvux under tiden. Det är alltså lämpat för dig som inte riktigt vet än vad du vill göra med ditt liv än samt för dig som tar en paus innan du börjar studera/resa. 

Arbetslös- 

Så fort du tagit studenten och inte har jobb säger de flesta att man är “arbetslös”. Du behöver inte göra så mycket för att uppnå titeln att vara arbetslös, utan snarare inte göra någonting. Det här är för dig som känner att skolan har tagit kål på dig och du behöver bara en paus från allting, koppla bort allt och bara vila under en period.  

Men även för dig som tänker att allt löser sig samt att man bara är ung en gång så det är nu eller aldrig om man ska vara arbetslös. 

Bild: Theo Grambo

Intervju på Lukas Oldmark- 

Vad ska du göra direkt efter studenten? 

Jag ska iväg och resa direkt efter studenten och sedan bara njuta av sommaren. Jag kommer inte studera till hösten så direkt efter studenten kommer jag bara koppla av och njuta av friheten. 

Vad är dina långsiktiga planer? 

Mina långsiktiga planer är att både resa och njuta av friheten först men sedan till hösten kommer jag jobba. Målet med jobbet är att tjäna pengar till någon längre resa med kompisar. 

Ska du plugga vidare efter studenten? 

Efter jag har njutit av livet, upptäckt världen samt jobbat är planen sedan att studera vidare på högskolan så fort jag vet vad jag vill utbilda mig till. 

Bild: Theo Grambo

Intervju på Samuel Westerberg- 

Vad ska du göra direkt efter studenten? 

Jag ska göra värnplikten efter jag tagit studenten, jag rycker in 8 augusti och det ska bli mycket roligt!  

Vad är dina långsiktiga planer? 

Min långsiktiga plan är att först och främst göra värnplikten för att sedan säsonga uppe i Åre. Under tiden jag är i Åre tänker jag också plugga in några kurser för att känna på högskolan. 

Ska du plugga vidare efter studenten? 

Ja, efter jag har gjort klart värnplikten, säsongat i Åre samt hunnit att resa är min plan att studera vidare på högskolan. 

Min väg (Theo Grambo) 

Personligen har jag under de här åren blivit mycket skoltrött. Jag kommer göra en kompromiss av många förslagen jag ovanför har nämnt. Direkt efter studenten kommer jag resa en månad, både till Grekland samt Italien. Efter jag har kommit hem från det har jag en anställning på Ica som kommer vara min kortsiktiga plan. Mitt mål med det arbetet kommer vara att delvis spara pengar till en kontantinsats samt fler resor resa. Efter jag arbetat och rest runt lite i världen är planen att komma hem och studera vidare på högskolan.  

Jag tar ett sabbatsår delvis för att jag är mycket skoltrött men också för att jag inte än vet vad jag vill plugga vidare till vilket gör att jag inte ser någon mening med att studera vidare direkt.  

Theo Grambo, sa19b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s