Rätt val att åka på ett utbytesår?

Solen skiner och det är bara 20 dagar kvar till studenten för alla treor, men för många andra är det ett par terminer kvar. Vid detta tillfälle känner sig många trötta på skolan och behöver en omväxling. Att då åka på ett utbytesår är det en del som har tankarna på, men hur går det egentligen till och vad har man att förvänta sig?  

Bild: (CC) Tony Webster

Att åka på ett utbytesår kan innebära olika saker. Det finns dels svenska skolor i en del europeiska länder som exempelvis Frankrike där du som utbytesstudent bor hos en fransk familj men går i en svensk skola. Detta betyder att dina studier ser likadana ut och du tar studenten samtidigt som dina vänner i Sverige. Väljer du däremot att åka på utbytesår utanför Europa både bor du hos en utländsk familj och går i en utländsk skola. Studierna skiljer sig från den svenska skolan vilket innebär att du fortfarande behöver gå tre år i det svenska gymnasiet för att få en examen. Däremot väljer du vilket år i gymnasiet du vill åka. 
Detta reportage tar upp det vanligaste frågorna folk har kring utbytesår där en utbytesstudent har fått svara på frågorna utifrån sina erfarenheter. I dagsläget bor hon i Michigan, USA, hos sin värdfamilj, men ska om bara några veckor flytta hem till Sverige efter ett år som utbytesstudent. 

Vad lockade dig till att åka på ett utbytesår? 

“Jag ville testa något nytt, hade länge velat åka till Nya Zeeland, dit jag först skulle ha åkt. Hade hört från många andra hur mycket det hade lärt sig av att vara borta i ett år och hur kul de hade haft.” 

Vilken organisation valde du att åka med och skulle du rekomendera den till andra?

“Jag åkte med YFU, Youth For Understanding. Det är en ideell organisation som finns världen över och jobbar med internationella kulturbyten. Deras anställda är främst volontärer, och värdfamiljerna får ej ersättning för att ta emot studenter vilket är en av anledningarnas till att jag valde att åka via dem då jag ville bo i en familj som ville ha mig där snarare än att ha mig som en inkomstkälla. Jag är nöjd med YFU, men deras kontor i Sverige lades ner under pandemin.” 

Fick du välja vart du skulle bo? 

“Mitt utbytesår har varit starkt påverkat av pandemin vilket resulterade i att jag bytte värdland 3 gånger, så nej, jag valde inte helt vart ska skulle åka. Men i vanliga fall så väljer man vilket land och sen blir man utplacerad beroende på vart det finns värdfamiljer. På vissa destinationer kan man välja land och stad / stat, men det beror ofta på organisationen man åker med.” 

Vad är det bästa med ditt utbytesår? 

“Det bästa är definitivt alla relationer jag har fått här. Att gå från att inte känna någon alls till att ha ett helt community med vänner och familj på mindre än ett år är en otrolig känsla. Samtidigt utvecklas man väldigt mycket som person och får en helt annan förståelse för andra personer och kulturer. Innan jag åkte hade jag en helt annan bild av USA än vad jag lämnar med. “ 

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan? 

“Skolan i USA är till skillnad från Sverige mycket mer än bara undervisning. Det är stort fokus på sporter, klubbar och andra skolaktiviteter som inte har koppling till studier. Man väljer dessutom alla kurser själv, har samma schema varje dag och kan ha lektioner med elever från olika årskurser. Utbytesstudenter upplever generellt att den amerikanska skolan är lätt i jämförelse med deras hemland.”
  
Är det värt att åka på ett utbytesår och ta studenten ett år senare? 

“Innan jag bestämde mig för att åka så var detta ett av mina störta motargument. Och ja, det kommer att vara jobbigt att se när alla ens kompisar tar studenten ett år innan, och det kan kännas som om man halkar efter, men alla upplevelser jag har fått här väger upp för allt. Nu har jag ingen stress alls över att jag blir klar ett år senare, är bara tacksam över att jag åkte. I längden är ett år mer inget man kommer ångra, men upplevelserna man får under ett utbytesår har man bara en chans att få.” 

Avslutningsvis, vad skulle du ge för råd till andra som har tankar kring att åka på ett utbytesår? 

“Mitt tips till dig som funderar på ett utbytesår år är att inte ha för många förväntningar eller föreställningar om hur ditt år kommer blir, för oavsett vad du förväntar dig så kommer det inte bli som du har tänkt dig. Och om du velar mellan att åka eller inte – åk! Du kommer inte att gå miste om något där hemma, men alla upplevelser, relationer och lärdomar du får av ett utbytesår har du bara en chans att få.” 

Utlandsstudier
För dig som vill plugga utomlands efter studenten finns det många möjligheter. En del av Sveriges universitet och högskolor har samarbeten med skolor utomlands vilket kan ge dig som student förmåner. Det finns även ett flertal organisationer som arrangerar studieresor runtom i världen både på plats och från distans. En del av organisationerna har egna skolor att erbjuda medan andra hjälper dig att hitta rätt skola och utbildning/kurser. Dessa organisationer kan även hjälpa dig att täcka din utbildning av CSN i största möjliga mån.  

Exempel på bra organisationer  
– Blueberry 
– EF 
Enkel video om CSN och hur det funkar kring utlandsstudier: CSN – Studiemedel vid utlandsstudier 

Text: Emma Mukherji

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s