Yasin om vägen till topplistorna 

Yasin Abdullahi Mahamoud, känd som Yasin Byn, YasinTheDon (eller bara Yasin) föddes den 11 januari 1998 i Stockholm. Foto: Ida Fehrm

Från miljonprogrammen till succérappare, men kans liv bakom kulisserna har inte bara bestått av kändisskap och lyxresor. I hans låtar beskrivs ett liv långt ifrån vad den “vanliga” personen i Sverige lever utan berättar istället om de mer tuffa delarna av samhället.  

I programmet Edit som SVT producerar intervjuas Yasin år 2020 där musikjournalisten Johannes Cakar reser hela vägen till London för att få en inblick i Yasins liv och musik. Att de lyckas få en intervju med honom påpekas vara exklusivt och någonting som inte händer varje dag. Rummet intervjun sker i är mörkt och all fokus riktas på rapparen som är beredd att möta fansens kritik kring hans då senaste släppta album.  

Året 2020 startade för Yasin mellan fyra väggar på en anstalt där han avtjänade sitt straff. En succérappare som på bara några år lyckats ta sig upp till toppen av listorna med hans musik. Yasin Byn som han också kallas, har i medier diskuterats och debatteras på grund av sina låttexter och hur han sägs glorifierar ett liv präglat av kriminalitet och dålig kvinnosyn.

Ända sedan Yasin befann sig på ungdomsgården och tidigare har rappen funnits nära till hjärtat

Varje gång en kamera fanns nära tog han sin chans att få skina berättar han i intervjun med SVT. En glad kille med en kärlek för rapp var vad man såg på videon programledaren tar upp från sin telefon. Yasin skruvar på sig och blicken blir djupare, han tänker tillbaks till tiderna han stod framför kameran innan kändisskapet. Johannes Cakar frågar hur han känner när han visat filmklippet på en ung Yasin i huvtröja och keps som rappar framför kameran. 

“Jag känner, jag ser en ung kille i 16/17 års ålder som varje gång han får en chans, står framför en kamera och rappar. Brorsan, han gör sin grej. Jag ser en ung kille med mycket glöd som är hungrig och vill ta sig upp där jag är idag. Jag var på väg någon stans, du kan se det i mina ögon, jag var på väg hit.” Säger Yasin i intervjun med SVT.  

Artistnamnet Yasin Byn anspelar på Yasins bakgrund i Rinkeby, som i folkmun kallas för Byn
Foto: Ida Fehrm

“Det var inte så att jag började rappa och alla älskade mig” säger Yasin i intervjun medan han tittar ner i golvet och fortsätter “jag har haft många motgångar på vägen, en hel del hatare som inte har gillat min musik, men ser du jag är ändå där och skrattar och gör musik” avslutar han att säga med ett leende.  

Att Yasin gör en intervju med SVT är någonting som i intervjun kommenteras som exklusivt

Yasins egna kommentar till varför han väljer att vara med är på grund av den övergången i hans liv som han höll på att göra “om det är någonting man vill ha sagt så är det nu, nu är tiden att passa på att säga det.” säger han med blicken riktad mot musikjournalisten som intervjuar honom “Hela min ungdom och mitt vuxna liv har varit en resa, hela min musikkarriär. ” Vad han menar med att hans liv har varit en resa beskriver Yasin som att hans liv varit som en berg-och dalbana vilket jag tolkar som hans upp och nergångar i karriären kontra hans kriminella liv. Året 2020 började för Yasin i häktet där han var misstänkt för mord, när han tre månader senare kom ut släppte han två album som kom att hamna på topplistorna. Just att han kom ut tre månader senare när han var misstänkt för mord var för att han under hela häktningstiden ansökt om att släppas på fri fot. Han blev senare inte dömd för mord på hans bästa vän som han var misstänkt för.

Fansen hade dock delade åsikter om de album som släpptes menar Yasin på vissa menade på att de ville ha tillbaks hans gamla typer av låtar och andra gillade den. Han menar på att det var en övergång från en plats till en annan “man hör på titeln att jag känner att det finns mer till livet än vad jag har trott” och i intervjun fortsätter han att förklara om uppdelningen mellan fansen ” Den gamla Yasin, han satt i fyra celler medan du var hemma och åt mat i din lägenhet inne i Östermalm. Vad är det du vill ha tillbaka med honom?” avslutar han med att säga.  

Mahamoud är uppvuxen i miljonprogramsområdet Rinkeby i nordvästra Stockholm, där han växte upp med fyra syskon och sin mamma. Foto: Ida Fehrm

Olika syn på Yasins medverkan

Det finns olika syn på hans medverkan i programmet som sändes på SVT samt att sådan typ av musik som ofta ses som glorifierande av kriminellt beteende spelas på radio. Min åsikt på det hela är att alla ska få kunna ta del av musik av olika slag oavsett karaktär då alla inte påverkas negativt av texterna. Man måste å andra sidan tänka på att vissa påverkas av dessa typer av texter även om meningen bakom texterna inte var så.

Yasin är idag på fri fot efter ännu en vistelse i fängelse i fem månaders tid för förberedelse till människorov som dom. Han producerar fortfarande musik än idag och har bara detta året hunnit släppa 4 nya låtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s