Det är värt att lära sig studieteknik

Det börjar närma sig terminens slut och många elever har nog en del skolarbete kvar att göra. För att underlätta pluggandet nu men även i framtiden presenteras här olika tips på hur man kan plugga enklare samt varför det är så bra med studieteknik. Detta genom en undersökning av ämnet och intervju med läraren Malin för att få reda på hennes bästa pluggtips som kanske kan hjälpa andra. 

Foto: Nora Lindblad

Jag som många andra har ofta känt en enorm stress kring skolan, bland annat att plugga inför prov. Innan jag lärde mig om hur viktigt det är med studieteknik tyckte jag att det var jättesvårt att planera min tid rätt och veta hur jag ska plugga. Det blev ofta att jag sköt upp allting till sista sekund och det resulterade i mycket stress. 

Forskning som skolverket skriver om visar att de allra vanligaste studie metoderna elever använder sig av idag inte fungerar. Bland annat strategier som understrykningsmetoden anses vara dålig. De menar att om studietekniken ska vara bra och lönsam för eleverna är det viktigt att de tidigt blir presenterade för de olika metoderna och att det finns hjälp till att förstå hur man ska använda dem på rätt sätt.  

Malin Sundström är lärare i svenska samt speciallärare på Hvilan Gymnasium, genom en intervju med Malin tar hon fram tips på hur man kan gå tillväga för att förbättra sin studieteknik.  

Planera din tid

Malin menar att planering är A och O, man måste alltså ha en plan. Det finns olika sätt man kan strukturera sin planering på. Man kan göra det digitalt, finns olika funktioner i mobilen man kan använda sig av, exempelvis påminnelser i telefonen. Malin tillägger även att två uppgifter per vecka räcker om det finns möjlighet att dela upp det så. För många uppgifter är inte bra och kommer bara att skapa onödig stress.

Utöver att du har förmågan att planera din tid finns det olika sätt att plugga på. Malin själv uppskattar hemsidan Quizlet. Där man med hjälp av flashcards kan öva in glosor men även begrepp inför prov. Det är ett lite roligare sätt att plugga på. Utöver Quizlet så kan man titta på filmklipp om det ämne man ska plugga på. Om man tycker att det fungerar bättre så kan man anteckna eller be någon förhöra en. 

Peppa dig själv!

Malin menar att det även ligger mycket i motivationen till skolarbetet. Hur kan man öka sin motivation då? Malin menar “Genom att peppa sig själv!” Det kan man göra på olika sätt men att jobba med belöningar till sig själv kan vara en bra ide. Exempelvis att man lovar sig själv en belöning när man klarat något större prov eller liknande. Malin säger “Det är roligt när det går bra för en i skolan, har man rätt tekniker så kommer det kännas värt att plugga!”

Allt handlar dock i slutändan om att hitta den tekniken som fungerar bäst för en själv, detta anser Malin att man redan i första året i gymnasiet ska försöka göra. Det kommer att löna sig i längden och studieteknik är ett bra redskap som du kan bära med dig för resten av ditt liv. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s