Så mycket dyrare har ölen blivit 

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Öl ute på krogen har prismässigt skjutit högt senaste åren                                      

Efter ännu en lång vecka har det äntligen blivit helg igen ,något som vi många delar samma åsikt om. Att en fredag eller lördag unna sig en iskall stor öl på lokala krogen anser många vara en tillfredställandeaktivitet efter en vecka full av jobb eller studier. 

Solen börjar sakta men säker hitta sig till säng och jobbdagen börjar lida mot sitt slut. Många arbetare och studenter, unga som gamla börja röra sig in mot stan för att  unna sig den där iskalla ölen som det pratats om tidigare i veckan.  Mitt i folkmassan ser vi en kontorsklädd kvinna i rock som kommer gåendes med sina kollegor från jobbet. 

Kvinnan i rock heter Camilla Varg och jobbar på banken SEB och sysslar med lån och krediter likt hennes andra två kollegor som är med denna eftermiddag. Uppskattningen för denna fredags öl anser Camilla Varg och hennes kollegor vara ytterst stor 

-Det är ett minst lika gott som trevligt avslut på en lång vecka, tråkigt att det kostar skjortan bara! Säger hon och skrattar 

Fler och fler delar samma åsikt 

Var tredje person vi pratade med delade samma åsikt kring hur ölpriserna obekvämt stigit under de senaste åren, Minst sagt årskullen som nyligen fyllt 18 år och börjat få en försmak på utelivet där vissa tillochmed anser att priserna är avskräckande. Alla är enade om att billigare alternativ finns men att det ofta handlar om specifika enstaka ställen där man måste åka längre, något som ofta kanske inte hinns med eller finns energi för. Prishöjningen verkar tyckas vara tråkig oavsett målgrupp och inget någon vill se fortsätta. 

Bild:Yardhouse 

Priset på mörk lager från England höjs

Vad finns det för fakta på prishöjningen? 

I Sverige har priserna det senaste året skjutit till taket och ser ut att fortsätta. Uttorkningar på skördar resulterar i att leverantörerna inte kan utesluta prishöjningar till konsumenterna, detta är bara en utav många faktorer som hänger ihop kring prishöjningarna. Världsmarknadspriset på kornmalt har alltså efter uttorkningarna i Kanada hand i hand med de drastiskt höjda priserna på drivmedel, något som hotar små som stora bryggerier i dagens läge. Det problematiska som uppstår är självklart det faktum att oavsett om du som krogägare köper in likt privatperson tvingas betala mer pengar för ölen, vilket då såklart från en krogägares sida resulterar i att ölen måste säljas till kunderna för ett högre pris än personligt önskat. Självklart drabbar detta de mindre bryggerien hårdare än de större, men självklart slipper ingen undan prishöjningen helt och hållet. 

Alkohol och tobaksskatten har även höjts under året och kommer att höjas i två steg till år 2023 och 2024. Detta kommer resultera i en ytterligare höjning på cirka 5 procent på mer eller mindre all alkohol som vi konsumenter kan få tag på i Sverige. Även fast vi kanske bara pratar på några enstaka kronor så blir det mycket pengar när mycket köps in på samma gång, som då i fokus här blir krögarna. Det finns även folk som anser och pekar på att denna höjning är behövlig för att kunna sänka priser och dra ner skatt på bensin och diesel, med andra ord att den är fullt välbehövlig. 

Skatten höjs på alkohol och tobak – som planerat | SVT Nyheter 

Sätter uteställen inte sitt eget pris ändå? 

Som ägare för krog har du självklart ett val att som ställe lägga dig högt eller lågt ner det kommer till priser, efter att ha pratat med tre olika bar ägare så får vi svaret att det oftast handlar om läge framför något vinstsyfte. Om leverantören ligger sig högt måste krögarna precis som vilka chefer som helst se till att intäkterna räcker till allt från löner och att inköpen inte börjar kosta mer än åt andra hållet. Som ägare kommer du såklart till en viss grad alltid kunna styra och ställa lite över hur lågt eller högt priserna ska höja och beroende på status på stället så kommer det alltid se olika ut. Men absolut verkar det vara så att ett eget pris inom en rimlig ram sätts, men att det handlar mer om läge än hög vinstprocent. 

Foto av Prem Pal Singh Tanwar pu00e5 Pexels.com

Att priserna och skatterna ser ut att fortsätta stiga i dagens läge kan uppfattas som mörkt och dystert, det går aldrig riktigt att förutspå vart allt kommer hamna och se ut i framtiden. Som allt annat som ofta hänger ihop i världen verkar det därför vara så att det i i öl frågan är många faktorer som triggar varandra, och allting börjar på åkern.  

Vad som kommer hända och hur det kommer se ut i framtiden för våra ölälskare får vi se när tiden är kommen, och om Edward Bloms uttalande kring varför man ska höja skatten på det som sätter guldkant på vardagen lever kvar och blir något fler tar efter att tycka. 

Bild:Streamly.com 

Fundera gärna kring vad du som läsare tycker och känner efter att du läst detta reportage, var det något du aldrig riktigt funderat över som du nu lärt dig?  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s