Bomben i Huvudsta, inte första gången


Bostadshuset och porten där smällen bröt ut. Utanför gården som poliser, ambulanser och åskådare samlades efter att smällen bröt ut.
Foto: Isabella Portillo

Några timmar innan smällen var Huvudsta en helt vanlig ort i Solna som familjer bor i. Lugnet som brukar finnas i kvarteret varade inte länge denna natt.

Det var en helt vanlig kväll runt 23-tiden, då flera hade gått och lagt sig eller redan somnat. Huvudsta-området som alltid är lugnt och tryggt blev helt plötsligt utsatt.

Nära centrum finns det 3 våningsbostadshus, huset i mitten var det som träffades, men det var under onsdagskvällen som plötsligt hörde man en kraftig smäll som kändes över hela Huvudsta området men även på flera håll i Solna.

– Jag hörde smällen och hela huset skakade, min mamma och pappa ropade på mig, vi satte på oss lite kläder och sprang ut från lägenheten och ut från porten. Säger en ung tjej i 18 års ålder som bor i våningshuset som bomben utlöstes i.

Utanför porten var det flera familjer i pyjamas som stod med rädda blickar, några småbarn grät och några andra småbarn som inte förstod vad som hänt och tyckte det säkert var spännande att alla var ute. Enligt en artikeln på Aftonbladet beskriver Nora. F. hur porten numera inte är en port utan ett stort raseri där man ser hur betongen är krossad och flera fönster i trapphuset hade spruckit. Nora fortsätter beskriva hur polisen har undersökt området och som tur är finns det inga skadade, eftersom det har rasat en massa saker i lägenheterna anses det som tur att ingen råkat illa ut.

Ida som har växt upp i Huvudsta har upplevt en stor skillnad från när hon var liten till nu.

– Väldigt stor förändring de senaste 5 åren med tanke på kriminaliteten som har förekommit nu på senaste. Förut kände man sig mer trygg när man gick på gatorna i området vilket man inte längre känner.

Ida förklarar sin upplevelse från där hon bor:

– Det skakade till i hela huset och hela jag kände och hörde smällen även fast jag bor ett kvarter bort, det var väldigt obehagligt.

Ida förklarar att hon blivit lite traumatiserad efter händelsen men det som gjort att hon känner sig lite lugnare är att Polisen satt upp kameror.

I Sveriges radio intervjuar de talesperson för polisen, Ola Österling om denna händelse. Dels att de kanske ser ett samband med en annan explosion bara några timmar i mellan i Stockholmsområdet, då detta kanske har ett samband som blir allvarligt och därför har dom satt upp övervakningskameror och fler poliser kommer vistas i Huvudsta.

Ola Österling hänvisar till en utredning som pågår och därför har de ingen gärningsman och därför ouppklarat fall än så länge.


Från Huvudsta centrum var det endast 200 meter ifrån smällen och bostadshuset som blev utsatt.
Foto: Isabella Portillo

Karin, som egentligen inte heter Karin hade precis satt på sig träningskläder för att gå ut och springa. Ca 5 minuter senare hörde hon en stor smäll som verkade komma från en av lägenheterna nära Huvudsta Centrum. Hon befann sig då vid Huvudsta IP, som bara ligger ett par 100 meter ifrån.

-Jag stannade upp och kände mig rädd, bestämde mig snabbt för att springa tillbaka hem, berättar Karin. En bomb hade planterats i en av portarna till lägenheterna precis framför Huvudsta Centrum.

Karin som precis flyttat från Hökarängen till Huvudsta, om hopp om ett lugnare område.

Hon berättar att det varit svårt att hitta ett tryggt bostadsområde. Hon har både varit med om inbrott och att ”gäng-kriminella” har bildat bo i hennes källare.

– Jag har alltid beundrat Solna och sagt till mig själv att jag en dag ska bo där. Så jag hittade en lägenhet för inte så länge sedan och blev helt kär i den. Allt har känts bra här tills det här hände. Så obehagligt.

Det ända Karin ville var att komma bort från all kriminalitet hon stött på dom senaste åren.

– Nu kommer jag absolut inte känna mig trygg här heller. Jag som alltid tänkt mig att Solna ska vara ett fint och tryggt område, men nu visar det vara helt tvärtom.

Huvudsta är en liten del av Solna som nu verkar blivit mer otryggt.

Det har skett skottlossningar samt rån på olika ställen runt om i Huvudsta, enligt SVT som Danielle skrivit. Även den här smällen som Karin berättar om som inte alls var så längesen.

– Jag har pratat mycket med mina grannar som bott i byggnaden i över 20 år. Dom berättar hur lugnt Huvudsta alltid har varit. Det har knappt hörts till och folk som inte är från Solna vet inte ens om att Huvudsta finns. Men nu har det uppmärksammats mer på ett dåligt sätt.

Mina grannar funderar på att flytta berättade de igår, på grund av allt som händer här omkring, berättar Karin.

Text: Isabella Portillo, Sa20d

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s