
E18 motorvägen som skär och delar Bergshamra i två, norra och södra Bergshamra.
Foto: Emin Kustura
Bara några enstaka kilometer söderut befinner sig storstaden Stockholm, en bussresa västerut är du i industristaden Solna och knappt två kilometer norr finner du Danderyds sjukhus. Ja, du befinner dig nämligen i Bergshamra.
Var du än är i Bergshamra kan du höra det konstanta bullret från bilarna som kör förbi på E4 och E18. Det beror på att båda dessa vägar skär rakt igenom Bergshamra. Flera tusentals människor åker förbi Bergshamra varje dag i sina bilar, cyklar och tåg, men ingen verkar veta vart det ligger när de får frågan. Det kanske beror på att enligt Spacescape som arbetar med stadsdelsutveckling, bara bor cirka 8400 tusen människor i Bergshamra, varav 2500 jobbar i Bergshamra.
Enligt hemsidan Bergshamra vilket är ett online historiskt arkiv om Bergshamra har Bergshamra sina rötter i Bergshamra gård, historiskt kallat Bergshammar som var en jordbruksfastighet i Solna kommun. Stadshuset “Ryska villan” tillhörde Bergshamra gård men revs tyvärr 1929. Än idag tillhör stadsdelen Bergshamra Solna kommun, detta trots att det är belagt i utkanten av Solna.
Det moderna Bergshamra

Bergshamra kyrka ligger mitt i Bergshamra. Kyrkan byggdes på 1960-talet och är en populär mötesplats för föräldrar och barn.
Foto: Emin Kustura
Enligt hemsidan Bergshamra köpte Solna mark av staten 1947 för att göra ett helt nytt kvarter i Bergshamra. 1954 byggdes stjärnhusen i Norra Bergshamra. Centrum och kyrkan invigdes år 1962. De övriga strukturer och Bergshamraskolan konstruerades mellan 1959-1964. 1966 började Kungshamra elevområde uppföras. Marken hade upplåtits av kung Gustav VI Adolf själv. 1980 köpte Solna Södra Bergshamra Ladugården och en rustik herrgård revs, liksom stugområdet. Däremot flyttades några av logerna längre söderut, ner mot Tivoliudden (Södra Bergshamra). Från 1984- 1989 uppfördes även Södra Bergshamra i 3 etapper. Efter detta byggdes kvarteret Sfären på en höjd i östra delen av Bergshamra och fräscha hus uppfördes i Södra Bergshamra.
Under marken finner man den mörkgråa tunnelbanestationen Bergshamra. På perrongen mot Mörby Centrum och T-centralen, kan man hitta en konstgjord runsten och flera konstverk utspridda på vägarna. Tunnelbanestationen är en del de 36 stationer som tillhör den röda linjen. Tunnelbanan är hjärtat i Bergshamra då båda utgångarna leder till Bergshamras respektive torg. Den norra utgången leder till Bergshamra torg och den södra utgången leder till Kraus torg.
Bergshamra bland invånarna
Bland invånarna är Bergshamra uppdelat i två delar; norra och södra Bergshamra. Det är nämligen E18 motorvägen som bryter upp Bergshamra i två delar, norr och södra Bergshamra. Allt norrut om Bergshamra kallas norra Bergshamra. I norra Bergshamra hittar du, Bergshamra Kyrka, Bergshamraskolan, Svedenskolan, Svedenbadet och Bergshamra IP. Alla dessa platser är omringade av träd och växtlighet vilket ger en känsla av att man befinner sig i en naturrik miljö. I södra Bergshamra finner du Kafe sjöstugan, Tivoliparken och Stocksunds hamnplan.
I den mest sydligaste delen av Bergshamra kan du hitta ”klipporna” som de kallas av Bergshamras invånare. Klipporna går längs brunnsviken och är den perfekta badplatsen under sommaren då solen skiner på vattnet jämte klipporna. Kafe Sjöstugan ligger vid klipporna och är ett kafe, dit gående kan gå och ta en fika. Enligt hemsidan Bergshamra användes Tivoli under andra världskriget av luftvärnet. Kvar finns rester av bunkrar och luftvärns fästen. Idag är platsen ett populärt ställe att rasta hundar. Tivoliudden eller Tivoliparken vid Brunnsviken började byggas på 1780-talet av Samuel Barks sonson, Nils Anton Bark, som en gåva till Gustav III’s kanslipresident Johan Philip Creutz. Creutz anlitade kungens trädgårdsarkitekt, Fredrik Magnus Piper och började anlägga en engelsk liknade park med utsiktsplatser, gångstigar och småskaliga sommarhus. Det självaste namnet tivoli var inspirerat av Gustav III’s italien resa som varade mellan 1783-1784. När Creutz avled 1785 slutade arbetet varav parken aldrig byggdes klart.
Värt att se i Bergshamra

Bergshamra torg är placerat mellan tre större huskroppar, och bjuder in mot söder. Mitt på torget ligger det omtyckta biblioteket.
Foto: Emin Kustura
Ulriksdals slott
Ulriksdal slott och slottspark ligger väldigt nära Bergshamra, det är i princip inom gångavstånd. Parken är öppen för allmänheten och är populär bland solbadare, familjer på picknick och boulespelare. Parken används även för bröllop. Det går att besöka slottet från tisdag till söndag under sommarhalvåret och i slottet finns bland annat Gustav VI Adolfs personliga vardagsrum då han var kronprins. Enligt hemsidan Bergshamra inreddes vardagsrummet av kung Karl XV.
Ulriksdals slottskapell
Ulriksdal slottskapell kompletterar ulriksdal slott och är Sveriges näst populäraste bröllopskyrka, precis efter Seglora på Skansen enligt hemsidan Bergshamra. Kapellet byggdes 1865 under kung Karl XV:s tid enligt hemsidan Bergshamra.
Gravfältet vid Mellan Järva
Nära ridskolan vid nordöstra hörnet av korsningen mellan E4 och E18 ligger ett stort gravfält från den yngre järnåldern som varade mellan 550-1050 e. Kr. Enligt hemsidan Bergshamra finns det 160 gravar från den tiden på platsen.
Invalidkyrkogården
Invalidkyrkogården ligger i skogsvägen mellan Bergshamra och Ulriksdal slott, och är en åminnelse från Sveriges krig under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Enligt hemsidan Bergshamra är kyrkogården hem till flera hundra krigsveteraner; bland dessa cirka 200 officerare, underofficerare och manskap.
Confidencen
Ulriksdals slottsteater, Confidencen är Sveriges äldsta rokokoteater. Enligt hemsidan Bergsharma var teatern från början ett ridhus men renoverades 1753 till en teater. Teatern var inaktiv efter Gustav III:s död men blev aktiv igen med Kjerstin Dellert som drivande kraft. I confidencen sker konserter och framträdanden under sommarhalvåret.
Kraus grav
Kraus grav är belägen på Tivoliudden. Enligt hemsidan Bergshamra var Joseph Martin Kraus (1756-1792) en tysk-svensk tonsättare. Kraus begravdes 1792, mdn det nuvarande monumentet restes 1846.
Carl Malmstens hus
Carl Malmstens hus ligger nämligen i Bergshamra. Carl Malmsten var en svensk möbeldesigner, arkitekt och pedagog som var känd för sin hängivenhet för traditionellt svenskt hantverk. Tyvärr förstördes delar av huset i en brand som ägde rum 1970 enligt hemsidan Bergshamra.
Avslutande ord
Bergshamra kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Inte bara på grund av att jag själv är uppvuxen och född här, men för att jag verkligen finner Bergshamra speciellt. Det finns inget annat ställe som det i hela Stockholm. En tyst by bland stora städer och flera tusentals andra människor. Inget kommer någonsin kunna slå en kvällspromenad i Bergshamra medan bilarna susar förbi på motorvägen. Det omgivande bullret har liksom inbäddat sig själv i min själ. Om jag vore flytta härifrån skulle jag nog aldrig känna mig riktigt hemma.
Text:
Emin Kustura SA20D