Hur turnerande band påverkas i dagens läge

Foto: Diegoluciano
Den 29 september 2021 togs publikbegränsningar bort vilket gjorde det möjligt för band att turnera igen.

Den 31 december 2019 fick världshälsoorganisationen en rapport om ett okänt virus som idag är världskänt, Covid 19. Detta virus har i synnerhet vänt musikbranschen upp och ned. Musiker har behövt ställa in eller skjuta upp sina konserter, men äntligen har restriktionerna släppts och de kan göra det som de älskar igen. Men hur kommer musikerna kunna ställa om och hitta till de gamla vanorna igen? 

Starten av pandemin 

Olika länder har hanterat corona på olika sätt. Piauger berättar att det har varit allt från rekommendationer till utegångsförbud. Men även så extremt som att se var medborgarna i landet är genom att spåra dem i en app. När alla restriktioner släpptes så tyckte nog de flesta att det var ovant, oberoende av hur stränga de var. Det finns även många som anser att corona inte är en samhällsfarlig sjukdom längre, då det finns vaccin. 

Framflyttade/inställda turnéer 

Om du inte har märkt det så har de släppta restriktionerna resulterat i att nästan varje band vill ut på turné, stå i rampljuset och höra publikens jubel och applåder igen. Men det är inte bara leenden på läpparna. Det finns många olika aspekter som kan utmana banden idag som de inte behövt tänka på tidigare. Man kan utgå från de administrativa, ekonomiska eller personliga aspekterna. För att ta reda på mer så bestämde jag träff med Skinny Kangur, bassist i Deathstars. Vi möts vid en adress på Sveavägen en solig oktoberdag och han visar mig ner i ett garage som visar sig vara tillägnat ett 50-tal motorcyklar. Här har Skinny tillbringat många timmar under pandemin. Han berättar vilken terapeutisk effekt mekandet har haft under en tid då han behövt hålla sig isolerad och inte kunnat utöva musik på samma sätt som innan. Vi sätter oss i loungedelen av garaget och Skinny förklarar frustrationen över att hela tiden behöva flytta fram datumen och svika fansen. 

– Vi har tvingats flytta fram turnén tre gånger nu. Den skulle egentligen börjat vinter/vår 2020. När vi äntligen såg ut att kunna åka ut med släppta restriktioner under hösten 2022 så kom kriget. Inledningen av turnén blev då inställd eftersom vi skulle börja i Ryssland och Ukraina. Så nu är tanken att hoppa på nästa del av turnén som börjar i januari 2023. Vi får hoppas att inte resten av världen har börjat kriga då, säger Skinny medan han skrattar nervöst. 

Skinny hittar inspiration bland motorcyklarna.

Jag frågar om han har några andra branschkollegor som skulle tänka sig att svara på några frågor. Skinny nickar samtidigt som han skriver ned ett par telefonnummer och vi skiljs åt. Medan jag går ut från garaget och känner åter den varma höstsolen på min kind så börjar jag fundera på det Skinny berättade om kriget. Kunde det finnas några andra konsekvenser av detta för de turnerande banden? 

Foto: Luca De Santis
Deathstars
Deathstars senaste turné var 2015 men det har förekommit spelningar på festivaler.

Krigets påverkan

I februari 2022 så gick Ryssland till militär attack mot Ukraina. Bokström berättar att detta har benämnts som en av de största politiska konflikter sedan andra världskriget. Det spända läget i Ukraina är något som vi hör på nyheterna varje dag. Melin förklarar att resultat av kriget är de indirekta faktorer som har påverkat banden under kriget i Ukraina, som t.ex. dieselpriserna. Detta eftersom Ryssland är den tredje största oljeproducenten och på grund av rådande omständigheter har många länder valt att bojkotta Ryssland. Det har resulterat i mindre olja på marknaden och därmed den kraftiga höjningen av priset. Kombinationen av detta och bussbolagens höjda priser på grund av tappad vinst under corona, gör det väldigt mycket dyrare med transport. Det här är något som Oscar Leanders band Tribulation har drabbats av. 

– Innan vår senaste turné så hade vi kommit överens om ett pris med bussbolaget, men så får vi ett mail i augusti där de säger att de måste dubbla priset, berättar Oscar. 

Foto: Soile Siirtola
Tribulation
Oscar Leander har varit en medlem i Tribulation sedan 2017, tidigare var han med i Deathstars.

Problematiska flygplatser 

Inte nog med det förhöjda priset på bussarna så har turnerande musiker fått utstå kaoslika situationer på flygplatser över hela Europa. Lika ivriga som banden har varit att ta sig ut på turné igen så har vi andra också saknat resandet. Känslan är påtaglig för alla när man kommer in på en flygplats. Det är som att gå in i en labyrint där ingen vet vart de ska ta vägen och ingen hjälp att vägleda en ut. Snårbacka förklarar att på grund av flygplatsernas låga inkomst under coronaåren så har de tvingats avskeda många. Det har lett till en enorm överbelastning för personalen på flygplatserna när flygrestrektionerna släpptes. Vilket i sin tur ledde till att pilot och kabinpersonal började strejka runt om i Europa. Detta resulterade i olidligt långa köer och inställda flyg. Oscar fortsätter berätta att det har varit så mycket kö att det har funnits gånger där en av dem inte hunnit med planet och kommit hem när han skulle. 

– Då får man köpa till extra flygbiljetter. Jag har aldrig varit med om sådana kostnader när man är ute och reser, berättar Oscar. 

Likaväl som att det var problem att hitta anställda på flygplatser, så saknas det även kunniga personer att ta med sig på turné då många blev tvungna att byta sysselsättning under pandemin. För en fungerade turné behöver band också personal såsom scentekniker, turnéledare, merchförsäljare, ljustekniker och ljudtekniker. 

Kraven finns kvar 

Corona är dock ingenting som bara försvunnit på grund av att restriktionerna släppts. Vissa länder kräver fortfarande negativt corona-test eller vaccinbevis för att komma in, medan andra inte har några krav. Mikael Åkerfeldt i bandet Opeth har upplevt just detta. 

– Konserterna såg nog ”ut” och lät som vanligt, men vi i bandet levde i en ”bubbla” utan någon som helst kontakt med världen utanför turnébuss, hotell eller konsertlokaler. Det var även riskfyllt, då inga försäkringar täckte sjukdomsfall av typen Covid 19. Om någon skulle ha blivit sjuk så hade hela turnén ställts in utan kompensation, förklarar Mikael. 

Foto: Grywnn
Opeth
Mikael Åkerfeldt har varit Opeths frontman sedan grundaren David Isberg lämnade bandet på grund av kreativa olikheter.

Vågar människor gå ut?

Under corona så befann sig många länder i karantän, vilket gjorde att streamingtjänster som t.ex. Netflix fick en otrolig tillväxt berättar Nilsson. Frågan är om publiken som brukade gå ut och se konserterna har fastnat i den bekväma soffan där hemma. Enligt Mikael så verkar publiken uppskatta formatet mer än tidigare. 

– Kanske tar man inte live-musik för givet på samma sätt nu när dess existens blivit så pass utmanat och begränsat. Det är möjligtvis en av de positiva effekterna sedan pandemin, säger Mikael. 

Den här sidan av musikindustrin är det nog inte många som tänker på men det har i alla fall gett mig en förståelse för att det krävs mycket mer jobb nu än innan. Nu kommer du även förstå varför dina kommande konsertbiljetter helt plötsligt är mycket dyrare.

Text: Lucky Kangur

Bokström, Gustav. 2022. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina – så började det. SVT. 1 februari. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina – så började det | SVT Nyheter (Hämtad: 2022-10-23) 

Folkhälsomyndigheten. 2021. Många restriktioner tas bort den 29 september. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/september/manga-restriktioner-tas-bort-den-29-september/ (Hämtad: 2022-11-29)

Melin, Erik. 2022. Därför är bensin och diesel så dyrt just nu. Aftonbladet. 4 mars. Därför stiger priset på diesel och bensin (aftonbladet.se) (Hämtad: 2022-10-23) 

Nilsson, Madeleine. 2020. Storökning för Netflix – men inte i Sverige. Dagens media. Negativt resultat för TV4 under Q1 (dagensmedia.se) (Hämtad: 2022-10-23) 

Piauger, Alexander. 2020. Så har världens länder bäddat för viruskrisen. Göteborgs-Posten. 5 april. Så har världens länder bäddat för viruskrisen | GP (Hämtad: 2022-10-21) 

Snårbacka, Jennifer. 2022. Strejkar förvärrar flygkaoset i Europa. Expressen. 24 juni. Strejker förvärrar flygkaoset i Europa (expressen.se) (Hämtad: 2022-10-24)

Deathstars | Live at Baraonda 6/10/2006. Concert review at t… | Flickr

Interior_del_estadio_Ruca_Che.JPG (800×529) (wikimedia.org) 

Opeth – Wikipedia 

TRIBULATION – Fållan 7/10 2022 (extremmetal.se) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s