Ilskan över covidrestriktionerna i Kina

Under det senaste veckan har det bubblat upp videos på sociala medier över de stora demonstrationerna som sker i Kina. Folk är trötta på de hårda covidrestriktionerna, då de kan bli totalt isolerade i flera månader om någon i området har fått Covid-19.

Poliser samlade vid Ürümqi-vägen efter en demonstration.
Foto: Cinea467

Under helgen i slutet av november har flera demonstrationer skett i Kina mot de strikta coronarestriktionerna som finns. Under protesten har folk viftat med blanka vita papper som ska symbolisera censur, då enligt Svenska Dagbladet har myndigheter censurerat och raderat innehåll som lagts upp på sociala medier kring hur invånarna blir behandlade och instängda av de lagar kopplade till covid-19.

Videorna som har spridits under helgen är våldsamma där man ser hur poliserna klädda i vita skyddsdräkter griper och slår protestanterna som protesterar för frihet.

Studenter som hedrar de bortkomna i branden i staden Ürümq, de håller upp ett vit blankt papper som symboliserar censur.
Foto: Date20221127

Enligt SvD ska protesterna brutits ut efter torsdagen den 24 november, då en brand hade brutits ut i staden Ürümq. Branden ledde till 10 dödsfall på grund av inspärrningarna och nolltoleransen till covid-19. Protesterna har tidigare skett online men efter händelsen kring branden så började flera folksamlingar bildas för att protestera mot de hårda restriktionerna.

I demonstrationerna kan man höra människorna skrika ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”. Det visar sig att människor har blivit isolerade upp till 100 dagar med liten tillgång till mat, de har ingen möjlighet att röra sig utanför sin dör, ingen social kontakt eller chans att jobba.

Kinas president Xi Jinping.
Foto: Flickr

Enligt Dagens industri har människor yttrat sig om att deras president Xi Jinping ska avgå och mycket kritik har riktats mot det kommunistiska partiet i Kina. Att uttrycka sig negativt mot regin kan leda till fängelsestraff.

När protesterna började var polisen i Kina lugn och inte gick fram med våld eftersom de bara hade fått order att stå vid demonstrationerna, människor kunde gå med i demonstrationerna utan att bli stoppade av polisen och de var till och med protestanter som gick fram till polisen och tackade dem för deras bemötande med icke våld. Detta blev en stor chock för många på grund av negativa politiska uttrycken som uttrycktes under demonstrationen. Några timmar senare efter demonstrationen start ändrades polisens bemötande, de började plöja gator och arresterade människor som vägrade gå, skriver Foregin Policy.  

Aftonbladet skriver att Kina har använt sig av övervakningssystem för att hitta protestanter som de har hotat och fört bort, varför det går så enkelt att leta reda på människor är för att den kinesiska polisen har använt sig av att spåra mobiltelefoner och ansiktsigenkännande av övervakningssystemen.

Kina har börjat lätta lite på covid-19 restriktioner efter demonstrationerna. I Peking har människor börjat få tillåtelse att åka med kollektivtrafiken utan ett färskt PCR-test, för att ta sig till exempel jobbet. Olika konsekvenser kan medfölja framöver i Kina, SVT skriver om hur döds antalet kan öka på grund av den stora vaccinations bristen speciellt bland äldre där endast 66 procent fått vaccinet. En annan konsekvens kan vara att kontrollen i landet kan öka, idag har Kina världens mest avancerade bevakningssystem, invånarna får hotfulla sms med instruktioner vad konsekvenserna kommer bli ifall du inte följer restriktions lagarna och på grund av de stora demonstrationerna i landet kan det bidra till att myndigheterna vill ta mer kontroll för att hindra andra upplopp.  

Kina har världens största export på hela 15 procent av världsmarknaden och näst störst ekonomi i världen. Det gör att på grund av protesterna har det skakat om marknaden och investerare är oroliga över hur händelserna i Kina kommer påverka världsekonomin. Omvärlden är beroende av Kinas export och det är nästan till omöjligt att göra sig fri från att vara beroende av Kinas produktion.

Rekommenderade restriktioner i Sverige gälade Covid-19

Till skillnad från Sverige ser restriktionerna väldigt annorlunda i jämförelse med Kina. I Sverige anses Covid-19 inte som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom sedan 1 april 2022, men det finns fortfarande en allmän plikt att rapportera om du fått viruset som sedan ska anmälas av sjukvården till Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren. Detta är på grund av de risker som finns för människor med högrisk med att bli allvarligt sjuka.

Från och med 1 november 2022 gäller den allmänna rekommendationen att alla över 17 år ska vaccinera sig mot Covid-19, vuxna som inte är vaccinerade rekommenderas att undvika stora folkmassor i inomhusmiljöer på grund av att du har en större risk att bli allvarligt sjuk. Stanna hemma om du känner dig sjuk och får symtom, PCR-test är ingen generell rekommendation för allmänheten utan för sjukvårdspersonal vid symtom där de arbetar med människor som kan vara till hög risk att bli allvarligt sjuka och få komplikationer.

Referens: krisinformation

Resande till Kina

Det finns möjlighet att resa in till Kina och sedan november 2022 kräver Kina att du har ett flertal negativt PCR-test, när framme i landet sätts du i karantän på ett hänvisat karantänhotell. Om du någon gång under vistelsen i Kina skulle visa ett positivt PCR-test skulle du oavsett hur allvarliga symtom du har sättas i karantän och inte utskrivas förens du fått flertal negativa tester. På grund av den höga vaccin bristen och högt antal smittade i landet finns det en risk att du skulle bli utsättas för viruset och då skulle din vistelse kunna bli mycket längre än förväntat.

Referens: Swedenabroad 

Text: Tuva Svensk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s