“Jag låg efter i allt och fick konstant F i mattekursen.” 

Loretta, 20, är en av många studenter som ansökte till kommunal vuxenutbildning, Komvux, efter gymnasiet. Efter att inte klarat kursen matematik 2b begränsades hon från att studera sitt drömyrke på högskola trots hon tagit gymnasieexamen. Hon berättar nu om sina upplevelser gällande Komvux. 

Jag ville egentligen inte studera på Komvux, utan tyvärr blev det så eftersom jag inte klarade matematik 2b. 

Komvux är en möjlighet att komplettera skolbetyg. 
Foto: Yjx 

Syfte med Komvux  

Stockholm Stad menar att genom en gymnasieexamen eller ett studiebevis från gymnasiet kan du börja studera på Komvux innan du fyllt 20 år, i andra fall är man behörig att studera på Komvux från och med 1 juli det år du fyller 20. Det erbjuds kurser på grundläggande- och gymnasienivå. Möjligheten finns även att studera yrkesutbildningar, enstaka kurser eller lärlingsutbildningar.

Detta kan bland annat göras i syfte att återuppta en avbruten studie, skaffa behörighet till högskola eller universitet samt komplettera ämnesutbildning. För att söka jobb i dagsläget är begäran på gymnasieexamen hög, vilket gör att Komvux kan vara ett alternativ för möjligheten att arbeta efter gymnasiet.

Enligt Statistikmyndigheten sökte 24 147 kvinnor och män på Komvux efter att inte tagit examen under åren 2019–2020. Under samma redovisningsår studerade 79 585 kvinnor och män till olika kurser trots en giltig examen, en av dessa kvinnor är Loretta. Hon berättar:

– I gymnasiet hade jag svårigheter med mental hälsa som gick upp och ner periodvis, därav var även min närvaro olika bra i olika perioder. I tvåan minska den kraftigt, särskilt under coronapandemin. Under denna tid kändes det som att vi elever fick göra exakt vad vi ville vilket gjorde det lätt att ligga kvar i sängen med mobilen. Jag behövde en lärare för att motivera mig till att arbeta vilket jag inte längre hade, detta gjorde det svårt för mig att klara av kurserna. Jag gick på de flesta lektionerna både på distans och på plats. Men de kurser som jag redan hade svårt för, speciellt matte, blev ännu svårare då jag inte fick det stödet jag behövde. 

Hög statistik på icke-godkända betyg i matematik 

– Jag klarade ungefär halva mattekursen i gymnasiet, men fick ofta F och när jag gjorde omprov fick jag även F på dem. Tillslut låg jag så mycket efter i skolan att det kändes omöjligt, så jag valde att hoppa av kursen. Jag ville egentligen inte studera på Komvux, utan tyvärr blev det så eftersom jag inte klarade matematik 2b, säger Loretta. Jag är en sån person som hatar att plugga och har jättesvårt för det. Men, om jag tycker att det är kul så kommer jag att göra det. Annars lägger jag inte ner någon energi alls vilket är jättedåligt, men så är det tyvärr. Det var lite därför jag inte hade toppbetyg, jag kan säkert mer men jag finner ingen motivation. Jag var jättebesviken för jag trodde aldrig att jag skulle behöva studera matte igen efter gymnasiet. 

Läget, en webbtidning skapad av journaliststudenter på Stockholms Universitet redovisar statistik utgående från Skolverkets gymnasierapport. För de elever som inte tagit examen studerande på yrkesprogram saknar 31% av dessa godkänt betyg i matematik 1a. På specifikt samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet saknar hälften av eleverna godkända betyg i matematik 2b. Vidare är det främst högre matematikkurser som står för stora antal underkända betyg hos eleverna på naturvetenskapsprogrammet samt teknikprogrammet, som dessutom lett till saknad gymnasieexamen.

“Antalet elever med kursbetyget F ökar ju fler matematikkurser de läser.” 
Foto: Amboo who 

”Gör inte som jag gjorde” 

De som bor i exempelvis Stockholm stad söker via Komvux Stockholm.

”Det är inte så komplicerat, sök efter den kurs du vill gå och välj sedan mellan alternativen om distans, veckor, tider och perioder. Sök några månader i förväg, kanske två eller tre” menar Loretta.

Loretta skulle egentligen påbörja sin Komvuxkurs i september, men sköt upp det så många gånger att hon började i januari. 

– Min motivation var så låg. Men, jag vill verkligen bli lärare så tillslut insåg jag att det helt enkelt bara var att fixa det. Om du bara har en kurs, såsom jag hade, ska du verkligen satsa allt du har. Helst, om du kan, jobba inte undertiden ifall du inte har ett jobb som är väldigt flexibelt.  

Valet av skola spelade henne personligen ingen roll, så länge den låg nära. Därför blev det Åsö som ligger vid Skanstull. De alternativ som gick att välja bland var antingen morgon, eftermiddag eller kväll. Detta ska ha berott på vilken månad man sökte. Vissa månader var det mer flexibelt med tider och andra fanns det endast få val. Loretta gick på morgonen mellan 08:30-12:30, men slutade oftast 11:30. Läraren släppte eleverna när de var klara och de som hade frågor var välkomma att stanna ytterligare. 

– Exempelvis, min kurs varade i 10 veckor och under dessa veckor bör du göra ditt allra bästa för att klara proven. Bara klara kursen så du blir av med den för det är så skönt sedan när du får ditt godkända betyg. Känslan av att äntligen kunna gå vidare är en lättnad. Det är tidskrävande, men det är så skönt att ha det gjort. På riktigt, mitt tips är att bara få det gjort. Du kommer vara så nöjd i efterhand. 

Södertörns högskola i Huddinge.
Foto: Henrik Peel

Möjligheter efter Komvux 

-Om jag bara hade gått klart kursen i gymnasiet hade jag varit klar för högskola direkt. Jag skulle även kunnat komma in genom mitt högskoleprov som jag inte heller fick så högt resultat på. Alltså var det inte svårt för mig att komma in, men utan matte 2b skulle det vart jättesvårt. Jag kollade på flera olika universitet och alla ville att man skulle ha matematik 2b.  

Just nu läser Loretta sin första termin av grundlärarprogrammet 4–6 på Södertörns högskola. Det är en allmän lärarutbildning där du studerar alla grundämnen såsom svenska, matte och engelska. I åk 3 får man själv välja om man vill ha so eller no som inriktning. Hon planerar att välja so. Loretta beskriver att hon hade tur med val av linje då antagningspoängens gräns var lägre än många andra. 

-Lärarlinjen har inte så hög antagningspoäng, så det var inga problem för mig. Men, jag kan tänka mig att det kan bli svårt för andra.  

Vidare menar Eva Bengtsson att Komvux är det vanligaste. När man söker till högskolan med en kombination av kurser från gymnasiet och Komvux söker man i BII-kvoten, den har lite färre platser än BI-kvoten. Dock inte alltid högre meritvärde. Det är bra att inte vänta för många år med att komplettera gymnasiebetygen om man ska göra det via Komvux, betyg blir gamla och man vet aldrig när nästa förändring sker i betygssystemet. 

Vid funderingar över vidare studier och hur du kan ta dig väga, kontakta Eva Bengtsson studie och yrkesvägledare på Hvilan Gymnasium.

Text:

Angelica SA20D

Källor: 

Bild: 060422 tensta komvux flag | Sun wind sky… | xjy | Flickr 

Bild: FAIL | Report card generated in photoshop for an upcoming se… | Flickr 

Bild: Södertörns högskolas mediabank för press (mediaflowportal.com) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s