Vad Hvilan gymnasiums elever tycker om skolmaten

Det är som mest elever i matsalen mellan 11 och 12.
Foto: Frida Dellhammar

Klockan är halv tolv på Hvilan gymnasium vilket för många elever betyder att det är dags för lunch. Den vanligtvis stora och rymliga matsalen är sig inte lik när ett 40-tals elever flockar sig till lunchbuffén. Vad blir det till lunch idag och vad tycker eleverna om utbudet? 

Hvilan gymnasium erbjuder sina elever mellan 2-3 maträtter per dag samt ett stort utbud av knäckebröd och grönsaker med vatten eller mjölk att dricka. Trots det stora utbudet ser man ändå besvikna elever som tittar noggrant på dagens lunch och kontemplerar att överleva på knäckebröd eller bara ta tvärbanan till Liljeholmstorget som endast ligger 8 minuter bort.                              

Många elever som väljer knäckebröd och grönsaker när utbudet inte på topp.
Foto: Frida Dellhammar

Just den här dagen serverades det en krämig pastagratäng med fisk som syns på bilden. Det serverades också pyttipanna rester från dagarna innan samt ett vegetariskt alternativ. Många i den långa matkön lät skeptiska till dagens lunch och ett fåtal skippade kön helt och hållet och gick direkt till det stora utbudet av grönsaker. 

Under hösten har mycket kritik riktats mot köket angående att matsedeln inte stämmer överens med det som faktiskt serveras.
Foto: Frida Dellhammar


Grönsaksbuffén har alltid något smarrigt att erbjuda, som den här dagen då det erbjöds bland annat minimajs, gröna och svarta oliver samt blomkål. Som man ser så är grönsaksbordet inplastat för att underlätta städningen för kökspersonalen, intressant.  

I den stora matsalen sitter Tilde och försöker samla mod för att våga sig på dagens lunch. 
-Det här var någonting nytt för mig, berättar hon. Jag brukar gilla Hvilans skollunch, jag hittar alltid någonting som jag gillar. Idag ser det inte ut att vara på topp men i värsta fall kan man alltid gå till kafeterian sen, hon skrattar sedan till. Det händer ofta att matsedeln inte stämmer överens med vad som faktiskt serveras vilket är tråkigt, speciellt om det är något som man sett framemot. 
Tilde skaffar äntligen modet och hugger in i pastagratängen, hon höjer gaffeln mot sin mun och spänningen är på topp. Hon tuggar och tuggar, hennes pokerface är oläsbart. 
-Det överträffade verkligen mina förväntningar, säger hon till slut. Det såg inte så inbjudande ut men smakar definitivt bättre än hur det ser ut. Jag kanske till och med tar en till portion! Säger hon glatt. 

Mittemot henne sitter Olivia, på hennes tallrik finns det några slevar pyttipanna, rödbetor, gurka, ketchup, minimajs och två knäckebröd med smör på. 
-Jag vågade mig inte på gratängen, berättar hon. Jag håller mig till sånt jag är bekant med och då funkar pyttipanna med ketchup och rödbetor suveränt. Matsalen brukar alltid ha riktigt goda knäckebröd, det är oftast höjdpunkten på lunchen, säger hon.  
Hon hugger in och ser nöjd ut. 
-Det händer ofta att vi får rester, säger hon sen. Jag tycker att det är bra för att vi då får mer att välja på samt att vi minska
matsvinnet men det blir såklart lite uttjatat med samma lunch flera dagar i rad.

Skollunchen lägger en bra grund för framtida relationer till mat.
Foto. Frida Dellhammar

Det är en ny dag på Hvilan gymnasium vilket också betyder en ny lunch. Grönsaksbordet den här dagen var rätt så lik gårdagens, dock med såser och feferonis. Den här dagen saknades de ofta tillgängliga gröna och svarta oliverna. Det finns alltid stort utbud vilket gör så att alla kan hitta något som de gillar. 

Elever har klagat på att det ofta serveras rester.
Foto: Frida Dellhammar

Den här dagen serverades det ris samt pasta till en asiatisk kyckling wok. Till de som inte äter kyckling blev det en likadan wok fast vegetarisk. Woken var fylld med grönsaker och kycklingbitar såsen efterliknade teriyaki sås en aning. Eleverna verkade tycka om det här mer än pastagratängen. Riset som i vanliga fall brukar vara rätt så torrt och krispigt var idag luftigt och mjukt. 

Matköerna sedan början av höstterminen har minskat rejält.
Foto: Frida Dellhammar

Vid ett av borden sitter Richie och ser väldigt glad och belåten ut. Han hugger in i woken och hans leende utstrålas. 
-Det här var riktigt gott, säger han gladligen. Nästan som något man skulle kunna få på en restaurang. Maten på skolan brukar ofta vara varierad men det har hänt att man fått samma rätt flera dagar i rad. Salladsbordet är bra tycker jag fast det är synd att de tog bort bubbelvattnet. Jag brukar inte riktigt äta knäckebröd så det utbudet intresserar mig inte. Matsalen brukar ofta vara väldigt full och med väldigt lång kö så det är ju ganska jobbigt men det har blivit bättre sen i början av terminen. 
Han fortsätter äta 
-Å andra sidan så var kycklingen i den här woken en aning konstig, han gör en lätt äcklad grimas. Den är ganska rosa och ibland till och med lila på vissa ställen. Vissa bitar var nästan krispiga och väldigt torra.  
Han petar sedan bort en del kyckling men fortsätter äta resten av maten.

Richie och Matilda från samhällsbeteendeprogrammet äter lunch.
Foto: Frida Dellhammar

Eleverna är alltså inte alltid jättenöjda med maten men många vågar prova och blir antingen överraskade eller besvikna. Det finns alltid något som de kan äta så att de klarar av allt plugg under dagen. I korridoren hör man massor med snack om kanel knäcke som ibland erbjuds, det verkar vara jättepopulärt. 
Den stora matsalen brukar ofta vara smockfull under lunchen vilket kan göra det svårt att hitta någonstans att sitta och ibland får man vänta i en lång kö. Enligt rektorn så beror detta på elever som går och äter även fast det inte är tiden som står på deras schema. Detta ska enligt eleverna ha förbättrats om man jämför med hur det var under terminsstarten.  

Det var få klagomål från elevernas sida om man bortser från att en klagade på att de tagit bort bubbelvattnet samt att kycklingen var rosa, lila och torr. 

På sjätte våningen hittar jag Biträdande rektor Maria Eriksson. Eriksson verkar förstå elevernas klagomål. Hon berättar att ledningen gemensamt bestämmer matleverantörer samt att ledningen tog in flertal offerter i våras. Enligt Eriksson så är biträdande rektor Marcus Yttergren nu ansvarig över maten.  
-Jag är sådär nöjd, berättar hon. Jag ser ju att det är vissa grejer som inte är så himla bra, till exempel att matsedeln inte stämmer. 
Det har varit stora problem med matsedeln under höstterminen och att det inte serveras det som lovats. Eriksson berättar också att det ofta serveras rester vilket ibland resulterar i att man får samma mat flera dagar i sträck. 

Eriksson förklarar att hon är vegan och hon verkar inte vara så värst nöjd med de veganska måltiderna som serveras. Det saknas variation, det serveras ofta samma grönsaksbiffar berättar hon. Hon verkar förstå och sympatisera med kritiken från eleverna till skolmaten  

Enligt Livsmedelsverket spelar skollunchen inte bara en stor roll i elevernas fokus och humör, skollunchen är också grundläggande för att utveckla hållbara matvanor inte bara för hälsan men också för miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s