Qatars kritik kring fotbolls VM 

Bild av Peter Dowley, Från Riyadh Saudi Arabien 
Bild av Peter Dowley, Från Riyadh Saudi Arabien 

Qatars kritik kring fotbolls VM 

Den 2a december år 2010 vart Qatar tilldelade VM, och nu med VM precis bakom hörnet så har mycket kritik riktats mot både ledningen och  jobb förhållanden. Men vad är det som egentligen kritiken handlar om?  

Världs mästerskapet i fotboll har funnits i flera år, och redan år 1930 arrangerades det första fotbolls VM-et. Detta mästerskap är det största fotbolls eventet i världen där människor ifrån alla världens hörn kollar. Sedan VM startade 1930 så har fotbolls eventet haft stora framgångar, men det har även varit en del motgångar för länder som arrangerat  fotbolls VM.  

Qatar som nu håller i mästerskapet var för 80 år sedan ett av världens fattigaste länder, men har på senaste tid byggts upp och sägs enligt infogram vara världens rikaste land. Men vad folk inte ser är att sedan Qatar vart tilldelade VM så har enligt byggnadsarbetaren.se hela 6500 gästarbetare dött vid bygget av alla arenor och på grund utav infrastruktur. Dessutom så är arbetsförhållandena otroligt dåliga, arbetarna får dålig lön, de jobbar i extrem hetta och jobbar även natt tid. I en dokumentär gjord av SVT berättar en familj att de skickade iväg sin son till Qatar för en möjlighet att få in pengar. Men detta tog en snabb vändning då sonen helt plötsligt gick bort, han var frisk och energirik och föräldrarna hade ingen aning hur detta kunde ske. I dokumentären får man även se dokument om att personerna har dött utav naturliga skäl vilket är ett stort frågetecken bland alla som förlorat sin närstående.  

Något som även har bidragit med mycket protester är att man ej får bära en “one love” kaptensbindel, FIFA har stoppat hela 6 nationer från att använda dessa och exempelvis Tyskland hade fått nog. Innan Tysklands första match mot japan ställde de upp för ett lag foto där alla höll för sin mun, Enligt fotbollskanalen så anses detta vara en markering mot FIFA och att det internationella fotbollsförbundet inte skall förbjuda de från att prata. Tysklands fotbollsförbund förklarade senare vad de menade med gesterna innan matchen, ”Men vår kaptensbindel ville vi vara ett exempel för värderingar som vi lever med i landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Att höja rösten tillsammans med andra nationer. Det här handlar inte om ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara” detta skriver DFB alltså Tysklands fotbollsförbund på Twitter. Mediarapporteringen inför just detta mästerskap har faktiskt präglats utav rapporter om utnyttjade gästarbetare och mutor. Media vänder blicken mot Qatar som då gör otroligt mycket för att vända all denna uppmärksamhet till sin egna fördel. 

Enligt riksdagen.se så ser man även väldigt många brister förekommer i respekten för de mänskliga rättigheterna med främst i avseende på kvinnans situation i landet, arbetsrättsliga frågor och även den yttrande friheten. 

Bild av Alex Sergeev, 1 feb 2014 

FIFA presidentens uttalande 

Fifa presidenten Gianni Infantino har dessutom inga åsikter om detta problem och försöker även att mörka det hela, ett citat från Gianni lyder ”Qatar is ready and it will be the best World Cup ever” vilket har gjort mängder av människor upprörda. Det har även riktats en del kritik mot pengarna som har lagts ner på detta VM, hela 2000 miljarder kronor har lagts ner på byggnader av arenor som sen i juni kommer vara helt oanvändbara, denna summa är rekord för VM då inget annat fotbolls VM har lagt ner denna mängd pengar. Vad denna kritik handlar om är att istället för att lägga ner denna summa pengar på bara ett fotbolls event så kan man istället använt en del pengar till att försöka hjälpa de fattiga i landet. Andelen av befolkningen i Qatar lever på bara 1,9 dollar om dagen vilket motsvarar cirka 20 svenska kronor.  

I en annan presskonferens så säger han att det är hyckleri från västvärlden då han börjar jämföra engagemanget i frågan om gästarbetarnas rättigheter i Qatar med migranter som vill till Europa och även folk som är handikapp. Efter detta uttalande har han även fått massor av kritik från hela världen då han går lite in i försvarsläge och försöker stöta ifrån sig alla dessa frågor. “25 000 migranter har dött sedan 2014 för att de försökt ta sig till Europa. Varför ber ingen om kompensation till deras familjer? Är deras liv inte värda någonting? Vi i Europa stänger våra gränser och ger inga jobb till de som erbjuder det.” säger Gianni i försvar och avslutar sedan med att alla bör fokusera på fotbollen istället för all politik. Nu när VM börjar komma mot sitt slut så har en del av kritiken börjat trappa ner, men folk börjar fråga sig frågan ifall detta kan hända nästa VM eller i något annat slags fotbolls mästerskap. 

Bild av piotr Drabik 

Sammanfattningsvis så är det mängder av kritik som riktats mot detta års fotbolls VM och där Fifa presidenten nästan bara tänker på pengar och försöker mörka hela situationen. Även att migrantarbetarna har usla arbetsvillkor vilket gör att en stor mängd av arbetarna skadas eller dör. I framtiden kommer nog detta aldrig ske igen med tanke på all kritik. Men de är fortfarande otroligt dåligt hanterat av både fifa och Qatar.   

[ 2022 ] 

[ 26e februari 2021, Tomasz Pozar ] 

[ 13e november 2022, SVT ] 

https://www.svtplay.se/video/KBM7w6Z/dodsarbetet-i-qatar

[ 20onde november 2022, Andreas Ebbesen Jensen ] 

https://varldenshistoria.se/civilisationer/qatar-ar-byggt-pa-gas-olja-och-doda-migranter

Bild ifrån, Format: JPEG 

https://pixnio.com/sv/media/gront-gras-fotboll-traningsprogram-fotboll-lader

Fotbollskanalen 2022 

Tysklands VM-kupp: markerade mot Fifa inför avspark (fotbollskanalen.se) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s