Friskvårdsbidraget är ett värdefullt inslag i det svenska arbetslivet. Det är ett kraftfullt verktyg för att stödja hälsa och välbefinnande hos anställda, och att förbättra produktivitet och prestanda. Just nu så är friskvårdsbidraget något som redan existerar på en majoritet av arbetsplatser och enligt visma så kan friskvårdbidraget gå upp till 5000 kr.
5000 kr kan vem som helst hålla med är för mycket pengar, så vad är en rimlig siffra för ungdomar i skolan för att kunna hålla sig fysiskt aktiva? Skulle jag själv få bestämma en siffra som låter rimlig skulle jag sätta det friskvårdsbidraget på 500 kr. Anledningen till det är att med 500 kr kan man lätt få ett gymmedlemskap eller kunna spara ihop för en termin på en valfri sport, man har också råd med att köpa engångstillfällen på olika sporter eller olika gym.
Enligt Martin Lundblad från en text på NE så menar han att det finns en lång rad med positiva effekter på när man tränar, bland annat att man får stora muskler. Men det Martin säger är att inte många vet om att ens hjärna faktiskt växer under fysisk aktivitet och då också förbättrar ens minne. Ett bättre minne kommer då leda till bättre resultat på prov och liknande uppgifter för eleverna.
Upphovsman: Pracar
“Jag ser psykisk ohälsa och stress i skolan dagligen. Det syns verkligen. Det är inte bara stress inför ett visst prov utan det är betygsångest redan i sjuan. Då behövs ett verktyg, och jag tycker att fysisk aktivitet är ett rimligt sådant.”
Citat från Martin Lundblad
Psykisk ohälsa och stress är ett problem som framkommer redan i tidig ålder, jag kan själv från egna erfarenheter säga att jag vid vissa tillfällen under min skolgång känt av stress och ångest på grund av mycket arbete att göra i skolan. Jag kan också från egna erfarenheter berätta att stressen och ångesten har minskat drastiskt under perioder som jag varit fysiskt aktiv. Obligatoriska friskvårdsbidrag kan då motverka stressrelaterade sjukdomar. Genom att ge eleverna på skolan tillgång till friskvårdsaktiviteter kan lärarna hjälpa till att begränsa stress och bibehålla en positiv och hälsosam arbetsmiljö vilket är två viktiga faktorer för att hålla skolan och eleverna under bra skick under skolgången.
Friskvårdsbidraget bör göras obligatoriskt för alla ungdomar i skolan, eftersom det är viktigt för att skapa en hälsosam och produktiv arbetsplats. Det hjälper ungdomarna att få tillgång till friskvårdsaktiviteter som de annars inte skulle ha råd med. Det gör det också möjligt för ungdomarna att ha tillgång till kostnadsfria sjukvårdstjänster, vilket hjälper till att förebygga ohälsa och sjukdom. Med tanke på att det finns många ungdomar som inte har några jobb utan bara studerar så kommer då friskvårdsbidraget att gynna dem utifrån flera olika perspektiv.
Ett obligatoriskt friskvårdsbidrag är också en bra investering för skolorna. Genom att ge ungdomarna tillgång till friskvårdsaktiviteter och sjukvårdstjänster hjälper skolorna till att förbättra produktiviteten och minska sjukfrånvaron. Detta kan hjälpa till att sänka kostnaderna för skolan, samtidigt som det ökar ungdomarna på skolans hälsa och välbefinnande. Anledningen till att det kommer sänka kostnaderna är på grund av att eftersom fler elever kommer ligga bättre till i skolan och plugga bättre så kommer behovet för extra hjälplärare att sänkas drastiskt vilket betyder att det blir färre löner att betala ut.
Sammanfattningsvis är friskvårdsbidraget ett viktigt verktyg för att stödja hälsa och välbefinnande hos alla på skolan. Det bör göras till ett obligatoriskt bidrag för att garantera att ungdomarna har tillgång till kostnadsfria friskvårdsaktiviteter och sjukvårdstjänster som kommer motverka psykisk ohälsa och andra hälsoproblem. Det är också en lönsam investering för skolorna, eftersom det kan sänka kostnaderna och öka produktiviteten. Själva summan i sig är något som kan bli diskuterbart men en rimlig siffra som jag personligen tror kommer funka för både skolorna och eleverna ekonomiskt är 500 kr eftersom det räcker gott och väl till att kunna hålla sig fysiskt aktiv under hela månaden.