Låt inte kriminella överkomma rättssystemet

I början på året 2023 kom Moderaterna ut med att de vill att gärnings personen ska betala skadestånd inte bara till brottsoffret utan till regionen vid höga kostnader av sjukvård. Regionen ska ha möjlighet att söka skadestånd av gärningsmannen. Hela samhället skadas och påverkas av det höga grad gängkriminalitet, både subjektivt och objektivt. Ekonomin skadas av de miljonbelopp som betalas varje år av regionen på grund av vården på skottskadade personer, ” Skattebetalarnas pengar ska gå till att ge vård åt hederliga människor och inte till att betala för skottskador som gängmedlemmarna åsamkar varandra” (SVT).

Gängkriminella behöver få större konsekvenser än vad dem har i dagens samhälle, de kan komma i väg med böter för enligt Skatteverket har de ingen inkomst. Samhället är inte anpassat till att hantera problemen som kommer med gängkriminalitet, de har olaglig verksamhet som inkasserar svarta pengar. Problematiken med det hur ska regionen få in pengarna om denna lag skulle gå igenom, ska de tillåta de svarta pengarna som är den största eller den enda inkomsten gängkriminella har eller hur ser planeringen ut för att få in pengarna till regionen. Samtidigt som SVT skriver hur under 2020 var bara 14 procent av alla anmälda skjutningar som blev uppklarade. När en skjutning inte blir uppklarad finns ingen skyldig gärningsman, vilket betyder att ingen kan betala sjukhusräkningen.

Regeringen kommer med flera förslag som går runt problemet i stället för att lägga resurser för att få igenom förändringar som kan göra det enklare att lösa utredningar och enklare förhindra brott. Moderaternas valkampanj bestod mycket av problematiken med gängkriminalitet och hur de ville strama åt tyglarna och höja straffen, tillsammans med många andra partier på högersidan. Problemet med det här är att det finns allt för mycket regler som också förhindrar polisen att kunna förfölja på vissa ledtrådar och även där starka bevis på brott kan nekas i rätten för bevismaterialet har tagits på fel sätt.

Ett annat problem som finns i att försöka stoppa gängkriminaliteten är de olika straffrabatterna som finns i rättssystemet, de gör att det är allt flera unga som blir utnyttjade av de äldre av att göra brott för en summa pengar eftersom om de blir gripna så får de mycket lägre straff eller inget straff alls. Eftersom Sverige har sådana problem med den oorganiserade brottsligheten borde vi ta åt samma åtgärder som Danmark har tagit och beslutat. Ta mordet i Danmark som utfärdades av fem svenska medborgare, deras reaktion på straffet som de fick sa mycket, speciellt av de unga män som var under 18. De trodde aldrig att de skulle bli dömda i Danmark och slutdomen gav dem en chock, alla brott kopplade till gängkriminalitet får dubbelt så högt straff. Det är enkelt att göra brott i Sverige du kan sitta inne bara några månader och sen komma ut och fortsätta på samma bana sedan innan och dessutom sitter du bara 1/3 av ditt straff i Sverige. I Sverige sitter du en tredjedel samtidigt som Danmark höger ditt straff till de dubbla!

Gängkriminalitet har en mängd av negativa påföljder för samhället och det är inte bara de som skottskadas och de pengar som går åt till vården utan alla runt omkring. Portar blir sprängda, människor blir traumatiserade av händelserna och kan behöva söka hjälp med att bearbeta dessa trauman. De behöver komma åt grundproblemet för att hindra människor att gå in i gängkriminalitet från första början. I dokumentären Stockholms gängkrig bakom rubrikerna, avsnitt 6 tas det upp hur viktigt det är att få unga att involvera sig i olika aktiviteter och få gemenskap. Det finns många olika fritidsledare som hjälper unga och vill att de ska komma in på rätt väg, de vill skapa mål och motivationer som påverkar att de vill göra något med deras liv. Flera lärare lägger mer tid och tar upp hur olika frågor kring hur samhället ser ut relaterat till hur gängkriminalitet påverkar dem, i Järvaområdet har de även fått upp procenten till hur många som får gymnasiebehörighet från 54% 2017 till 74% 2022. Att få unga människor att ha mål om en utbildning och en framtid är en viktig faktor för dem att känna sig samhöriga till samhället och vilja gå rätt väg i livet och att inte bli påverkade av att gå in i gängkriminalitet.

Foto: Telefonkiosk 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s