Sänk åldersgränsen för att kunna köpa alkohol på systemet till 18 år 

bild av Neil Shipley, tagen den 6e oktober 2014 utanför ett systembolag i Stockholm

Systembolaget är ett statligt företag som har lagstadgat monopol I Sverige. Detta betyder alltså att de är de enda som har rätt i Sverige att sälja alkohol utöver barer, klubbar, restauranger samt en del matvrubutiker som har 3,5 procentig alkohol som max. Med skyhöga priser på alkohol ute så blir det till slut svårt att få tag på alkohol när man just är under 20. 

Vilka fördelar kan det finnas med detta förslag? 

I Sverige blir man myndig vid 18 års ålder och får därmed rösta, gifta sig ta körkort och även gå ut på klubbar och barer. Individens ansvar över den egna tillvaron ökar därmed väldigt drastiskt när då 18-årsdagen infaller. Men frågan är varför man får gå ut på restauranger, barer, klubbar och beställa alkohol, medans man inte får köpa och konsumera från systemet. Jag och många andra delar samma åsikt om att alkoholen ute är otroligt kostsam och det blir på så sätt ett problem i slutändan.

Det finns faktiskt mänger med fördelar med att sänka åldersgränsen. Exempelvis så hade detta minskat den illegala alkohol serveringen otroligt mycket, detta med tanke på att det just är unga runt 18 års åldern som köper utav vissa konton på sociala medier osv då de ej har tillgång till Systembolaget. Enligt Aftonbladet så har langningen av alkohol i Sverige ökat kraftigt, på tio år så har antalet polisanmälda fall av langning ökat med mer än 500 %. Denna statistik är helt absurd då staten har satsat hela 300 miljoner kronor för att just stoppa vidareförsäljningen utav alkohol till unga. 

En annan fördel är att detta skulle förändra den kulturella synen på just alkohol. Genom att sänka åldersgränsen skulle då yngre få tillgång till ett säkrare och mer kontrollerat sätt att både köpa och konsumera alkohol. Dessutom hade detta gett “yngre” ett bredare perspektiv utav alkohol med tanke på Systembolagets breda sortiment. Detta ger dem då chansen att lära sig mer om de olika slags alkoholerna som i slutändan leder till en mer nyanserad bild utav alkoholen. Såklart så blir det mer alkoholkonsumtion i samhället, men detta lär även folk hur mycket man tål och även hur man ska hanterar alkoholen.   

Enligt Timbro.se så går hela tre fjärdedelar utav Systembolagets inkomster till staten. Och med tanke på att de flesta som går ut på krogen är mellan 18–20 år, så hade staten tjänat ännu mer pengar, vilket hade kunnat hjälpa till med en del problem som vi har just nu i dagen samhälle, exempelvis kriminaliteten. 

Smuggel utav alkohol av yngre från andra länder.  

Många yngre som åker utomlands under sommarn passar på att köpa med sig alkohol hem till Sverige. Exempelvis i Spanien går det att köpa alkohol näst intill var som helst oavsett vilken ålder du är. Något som folk inte vet om är att det faktiskt gills som smuggling och är på så sätt olagligt ifall du är under 20 år. Jag har själv en vän som vart tagen för smuggel när han kom hem från Spanien, han fick prick i registret och fick även betala en summa pengar i böter. Ifall nu åldersgränsen hade sänkts i Sverige för att köpa på systemet så hade detta problem minskat drastiskt då folk inte känner behovet att köpa alkohol utomlands, när man i stället har möjlighet att göra det hemma i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s