Incels är en samhällsfara

Foto: MissLunaRose12
Begreppet incel står för ”involuntary celibacy”

Första gången jag hörde ordet incel var på sociala medier. Jag uppfattade det först som ett skämt men när fler och fler började betrakta sig själva som incels så la jag märka till ett mönster – alla dessa män är ensamma, farliga och våldsbejakande kvinnohatare.

Enligt uppslagsverket – NE innefattar begreppet incel individer som lever i ofrivilligt celibat. Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI konstaterar dock att de ej utgör en officiell rörelse eller organisation med en tydlig ideologi. Incels utgångspunkt är att kvinnor inte betraktas som människor, utan objekt som män kan göra vad de vill med. I artikeln ”så livsfarliga är männen som hatar kvinnor” av Expressen förklarar forskaren Lucas Gottzén vidare att ”de här männen anser att kvinnor är skyldiga dem sex och att de har rätt till kvinnors kroppar”. När kvinnor sedan står upp för sig själva skapas en stark fientlighet som leder till ett kvinnohatande ideal. Enligt uppslagsverket – NE  myntades termen incel på 90-talet i USA på ett internetforum som främst används av män. På detta forum kan alla incels samlas och stötta varandra genom deras inkompetens att inleda relationer. Följden av detta är ett ökat kvinnohat vilket har resulterat i våld.

Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI redogör att Incels.co är det största forumet och hade fler än 900 000 besökare mellan oktober och december 2019. Även om USA, Tyskland och Bulgarien tog prispallen för flest besökare så kom Sverige på en fjärde plats med 240 besök per miljon invånare. Tv4 går även ut med att SÄPO fastställt att incels utgör ett växande terrorhot i Sverige.

Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI rapporterar om 22 åriga Elliot Rodger som ofta uttryckte sina åsikter på detta forum. Han är ett utnämnt helgon inom incelkulturen och har dödat sex personer samt skadat fjorton, innan han sköt ihjäl sig själv. Kort innan detta publicerade han en video där han erkände att han aldrig haft samlag och att hans hämnd var att döda kvinnor och sexuellt aktiva män. I Incelforumet hyllades han och det publicerades flera bilder där han framställdes som ett helgon. Detta kallas för att ”göra en ER”, där ”ER” står för Elliot Rodger. Detta är något incels ser upp till och vill uppnå. ”Saint Elliots day” är samma dag som massmordet skedde vilket firas på incelforum som en högtid.

USA today menar även att detta har gett följd till andra dåd. Elliots beundrare Alek Minassians publicerade ”Incel rebellion” innan han dödade tio personer samt skadade sexton. Hans motiv? Hans hat mot kvinnor. The cut noterar att kort efter Minassians attack la en användare upp en bild på forumet Incel.me där massmördaren framställdes som ett helgon, precis som de gjorde med Elliot Rodger. Under bilden kommenterades det ”Vårt nya helgon”.

Våldet som incels förespråkar mot särskilda grupper, speciellt kvinnor, har enligt Europa tre olika nivåer: personligt våld, interpersonligt våld och socialt våld. Personligt våld innebär självskadebeteende och självmord av incels. Interpersonligt våld innebär att incels skadar sig själva och andra vid samma tillfälle, ett exempel på detta är ”chadfishing” som går ut på att lura kvinnor på dater med påhittade ”chads” med dåliga personligheter, för att bevisa att kvinnor enbart går på utseende, för att sedan hänga ut dessa kvinnor, både på internet och i verkligheten. Socialt våld är siktat mot samhället, exempel på detta är Elliot Rodgers masskjutning. Inom incelkulturen ses dessa skyttar upp till och avgudas. Dessutom kan aspekter av gamification hittas på incelforum, alltså resultattavlans rankning av gärningsmannen.

Avslutningsvis känner sig dessa arga incelmän försummade av samhället på grund av deras blinda tro att de har rätt till en kvinnas kropp. Deras våldsamma tendenser mot kvinnor och andra grupper frodas på dessa incelforum där våld normaliseras och ses upp till. Detta våld blir ett direkt hot mot den huvudsakliga mänskliga rätten att leva i ett fridfullt samhälle, men i stället ökar risken för samhällsfara.

Text: Lucky Kangur

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Incel_1.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s