Varför har lustgas blivit så populärt?

I samband med populariteten av lustgas så har det även bidragit med otroligt mycket nedskräpning.
Foto: Shahde Bekhit  

På senare tid har användningen utav lustgas i berusningssyfte ökat. Alla har förmodligen någon gång sett tomma lustgas tuber slängda utomhus. Lustgasen är lätt tillgänglig och är både laglig att sälja samt använda. Det finns många som tror att lustgas är ofarligt eftersom det inte är olagligt. Men idag finns det inte tillräckligt med kunskap för vad lustgas är och effekten den har på kroppen.  

Ökad popularitet 

Enligt Giftinformationscentralen har lustgas blivit ett växande problem. Under 2021 fick de tre gånger så mycket antal frågor sedan året innan. Under detta år har det mottagits över 200 samtal från människor som känt symptom efter att ha använt lustgas i berusningssyfte. Många tror att lustgas är ofarligt på grund av att det används inom sjukvården, men den rena lustgasen som används för berusning kan bli väldigt beroendeframkallande och ha en negativ påverkan på hälsan.  

Vad är lustgas?  

Lustgas är en dikväveoxid som i första hand används som läkemedel inom tandvården och sjukvården. Inom sjukvården blandas lustgasen med syrgas och andas in genom en mask till exempel under förlossningar och operationer.  

Lustgasen säljs i både butik och på nätet men även av privatpersoner och är oftast i patroner eller större gastuber. Användningen av lustgas sker exempelvis på fester men också på andra sammanställningar och evenemang. Lustgasen inhaleras mestadels genom ballonger fyllda med lustgas, berusningen ger ett rus som ger personen avslappning och flamsighet och ruset varar bara någon enstaka minut. 

– Det mest oroande är att vi ser fler individer som ägnar sig åt att andas in lustgas ofta. När du använder lustgas ofta och under längre perioder kan det leda till kroniska skador på nervsystemet, berättar Johanna Grass på Giftinformationscentralen.  

Ett vanligt sätt att inhalera lustgas är genom ballonger som fylls genom gastuber eller patroner. 
Foto: Dineshkumar Nallaveerappan 

Regelbunden användning och dess hälsorisker 

Giftinformationscentralen fortsätter även med att ta upp följande hälsorisker som användningen av lustgas kan medföra. När man inhalerar koncentrerad lustgas så är den främsta risken att man kan få kortvarig syrebrist och svimma. Sedan får man tillbaka medvetandet när man andas in syre igen. Gastubens höga tryck gör att gasen blir otroligt kall och om man skulle inhalera den direkt från tuben skulle det kunna orsaka köldskador i näsan, munnen och hela vägen ner till luftvägarna.  

Den regelbundna användningen kan leda till eventuella kroniska skador. Om lustgas används ofta eller under en längre period kan det bli brist på B12 vitamin i kroppen. Det kan orsaka nervskador eller skador i benmärgen och det kan göra att man till exempel får känselförlust, domningskänsla och muskelsvaghet. Skadorna går inte att reparera ibland.  

– Vissa tänker att de kan ta vitamin B12 som tillskott, och att det då inte är någon fara att fortsätta använda lustgas, men det fungerar inte. Lustgasen förstör också de tillförda vitaminerna, så kroppen kan inte använda dem, säger Johanna Grass på Giftinformationscentralen. 

“Det är lagligt och alla tar det” 

SVT Stockholm har mött en tjej som berättar om hennes beroende som slutade i en förlamning. Allt började på en fest som sedan slutade i ett allvarligt beroende. Tjejen berättar om hur hon kunde som mest andas in tolv stycken 600 grams lustgas tuber dagligen. Hon tänkte inte på de eventuella konsekvenserna inhaleringen av lustgas kunde medföra.  

– Eftersom det är lagligt så tänkte jag: “Det är lagligt och alla tar det”, säger hon.  

Ungefär sex månader efter det dagliga användandet så fick hon problem med känseln i kroppen, men hon drog ut på att söka vård angående detta. 

Många som har lagts in på sjukhus på grund av liknande symptom. 
Foto: Tomasz Sienicki 

Efter flera dagar så hittade läkarna vad det berodde på, allt B12 vitamin i hennes kropp var nästintill förstört. Läkarna sa till tjejen att det var bra att hon kom in eftersom detta är dödligt för henne.  

– Då gick jag bokstavligen som en bebis som ställer sig upp för första gången, förklarar hon om situationen. 

Hon la även till att hon inte förstår varför det inte har blivit förbjudet då det är många som nu blir inlagda av liknande skäl.  

Idag kan hon gå men är inte helt återställd och det är något ingen vet om hon kommer att bli heller. 

Polisens förvarning 

Enligt Polismyndigheten så har de sett en ökning vid användningen av lustgas hos vuxna och unga personer. Lustgas är heller inte narkotika klassat vilket kan göra det svårt för polisen att ingripa. Enligt polisen så riskerar personer som brukar lustgas hamna i missbruk och negativa banor i livet. Polisen menar att detta kan ge negativa effekter så som att känna ångest och oro, komma närmare narkotika och röra sig bland kriminella personer. Det är därför de vill uppmärksamma detta till unga personer och deras omgivning.  

I en artikel av SVT nyheter berättar Malmöpolisen Glen Sjögren om att de har hittat lustgastuber exempelvis utanför skolor och fritidsgårdar. Men vet polisen varför det ökar just nu? 

– Kanske för att det inte är olagligt. Det ger ett kortare rus som försvinner efter ett par minuter. Antagligen tror folk att det är ofarligt, säger han. 

I och med att det inte är olagligt, varför involverar sig polisen i det här? 

– Eftersom vi känner att detta antagligen är ganska farligt att använda. Vi vill informera så mycket vi kan, till skolor och fritidsgårdar och så vidare. Där man hittar de här ungdomarna som skulle kunna missbruka det, meddelar han. 

Text: Shahde Bekhit SA20C 

Bild: File:Baloon- Orange.jpg – Wikimedia Commons 

Bild: File:Hospital room ubt.jpeg – Wikimedia Commons 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s