Narkotika bör avkriminaliseras i Sverige 

Vissa påstår att det är för tidigt för att kunna se om avkriminalisering är lönsamt i Portugal eller inte.
Foto: Agência Brasil

Sverige har stora problem gällande narkotika men speciellt missbrukare och överdoser. Om man blir genomsökt av polisen och de hittar minsta lilla narkotika så blir man åtalad för innehav. Det här har inte visat sig hjälpa narkotikaproblemet som vårat samhälle präglas av. Missbrukare ska få hjälp att tackla sitt beroende och inte behandlas som kriminella. Det är ingenting kriminellt med att ha ett missbruk och vem som helst kan hamna i den situationen. Det viktiga är att vi tar fokuset från att låsa in missbrukare till att hjälpa dem med att komma över sitt missbruk. Vi bör sluta lägga polisresurser på att bura in missbrukare till att istället visa medmänsklighet och satsa på beroendecentrum. Just nu behöver vi satsa så många polisresurser som möjligt på de stora gängen som gör att narkotika är så pass lättillgängligt. Missbrukare bör inte kriminaliseras. Vi har möjligheten att skona många missbrukare en tom och kall fängelsecell när det enda de gjort är att försöka dämpa sin smärta.

Enligt DNs artikel “Portugal avkriminaliserade droger för 20 år sedan – så har det gått” så avkriminaliserade Portugal droger redan 2001. Sverige och Portugal har ungefär lika stor befolkning, dock så skiljer det något extremt på narkotikadödligheten inom de två länderna. År 2018 var det endast 55 personer som drabbades av narkotikarelaterad död i Portugal, i Sverige var det 540 personer. År 2020 låg Sverige högst i Europa när det gäller narkotikadödlighet. Efter Sveriges ökande narkotikadödlighet föreslår Folkhälsomyndigheten många idéer för att kunna minska dödsfallen. Ett av förslagen är att skaffa injektionsrum, ett injektionsrum är helt enkelt ett rum där man ska kunna bruka droger medans personal inom vården håller koll på personen. Många av folkhälsomyndighetens förslag klassas som extremt kontroversiella i Sverige. Jag anser att avkriminalisering skulle göra det enklare och mer normaliserat att söka hjälp för sitt missbruk. Jag tänker också att vi har krigat mot droger hur länge som helst nu vilket inte har visat sig leda någonstans. Vi ligger som sagt högst i Europa när det kommer till narkotikadödlighet. Vi måste prova andra alternativ om vi någon gång vill se en förändring.

I Portugal varierar det hur mycket droger man kan ha på sig utan att bli åtalad som misstänkt för att sälja droger, det varierar beroende på vilken drog. Om man blir dömd för att sälja droger så riskerar man fängelse från 1 till 5 år, men om det visar sig att man säljer droger för att kunna finansiera sitt eget beroende så kan man få ett sänkt straff. Genom att avkriminalisera narkotika och satsa på beroendecentrum och vård istället för poliser så har Portugal räddat sitt land och sina invånare. Så länge det finns droger så kommer folk att använda dem. Portugal hittade ett sätt att hålla sin invånare säkra även fast de leker med döden. Att gå igenom ett missbruk är hemskt nog men att sedan bli behandlad som en kriminell när man egentligen bara är psykiskt sjuk gör såklart ingen nytta alls.

I Portugal får missbrukare hjälp av vårdpersonal genom att till exempel hitta en ådra för att kunna skjuta upp, rena glaspipor och en ren och säker plats att bruka narkotika. Det kan lätt se ut som att de möjliggör ett fortsatt missbruk men det enda som möjliggörs är ett säkert missbruk.

En risk med avkriminalisering är att narkotika blir allt för normaliserat, att folk sitter lite här och var på gatorna och skjuter upp utan att det ses som något konstigt alls. Om det blir allt för normaliserat så är det enklare att fler människor lockas till att prova narkotika. Ett alternativ kan vara att man endast får bruka narkotika i sitt hem eller i injektionsrum för att minska risken att popularisera narkotikaanvändning. Om man ser någon bruka droger varje gång man går utanför dörren så kan det lätt problematiseras genom att väcka intresse hos folk som aldrig ens skulle tänkt tanken att prova narkotika tills att det var det enda de såg runt omkring sig.

Som sagt så kommer folk fortsätta att bruka droger så länge det finns tillgängligt, men det betyder inte att folk ska behöva fortsätta dö. Sverige behöver vakna och börja ta narkotikaepidemin på allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s