Att snacka på bio borde bli mer normaliserat!

Artisten Zara Larsson väckte stora debatter och starka känslor efter sitt uttalande om att snacka på bio. ”Folk säger att om du vill prata under en film ska du inte gå på bio. Lögner! Om du inte vill höra människor prata under en film borde du inte gå på bio”, säger Zara Larsson i en video hon publicerat på appen TikTok. Enligt en artikel från Aftonbladet berättar Zara att hon tycker att bion borde vara en plats där människor som är i samma rum, kollar på något tillsammans, skrattar och skriker och analyserar högt utan några problem. Hon fortsätter även med att säga att hon tillhör en av dem som pratar under filmens gång och har då aldrig fått några konsekvenser utav det, såsom att bli utslängd. Att prata och reagera borde vara något som tillhör bion och därför uppmanar hon dem som inte håller med henne att, ”Om du vill sitta helt tyst som en jävla sten, gå hem!”.  

Artisten Zara Larsson, 2021. 

Zara Larssons uttalande krig snack på bio har väckt starka känslor och åsikter. Något jag personligen anser som en idé som man bör ha i åtanke framöver. Om man nu tänker efter så är det inte en så stor skillnad med att kolla på film hemma jämfört med på bion. Den enda skillnaden jag ser är att det är ett gäng människor samlade i en och samma lokal för att kolla på samma film. Då borde man ta tillfället i akt och utnyttja den tiden, prata med sina vänner om vad de tycker men även kanske våga analysera med någon som man aldrig träffat innan och då hitta något man har gemensamt. Biokulturen i Sverige är så himla tråkig, det finns en underliggande norm där man inte ska uttrycka sina känslomässiga reaktioner och tankar. I Aftonbladets artikel flikar även stjärnregissören Ruben Östlund in och backar Zara, “jag håller med henne helt och hållet. Själva poängen med biografen är att vi socialiserar oss och att vi reflekterar över innehållet som vi tittar på tillsammans”, säger han till Aftonbladet. Ruben är även en av dem som tidigare har varit för en mer aktiv biokultur och tar upp hur biokulturen ser ut i andra länder. “Tittar man på den engelska biokulturen då sitter folk och skriker och gapar och är väldigt högljudda”, jag anser att både Zara och Ruben är i det rätta. Folk måste vara öppna till lite mer annorlunda och våga släppa loss för att bryta denna tråkiga norm med att inte våga utrycka sig hur man vill utan att det ska anses som hänsynslöst.   

Å andra sidan finns det dem som inte håller med, Aftonbladet intervjuar filmkritikern Ronny Svensson som tycker att det är dumheter att prata inne på bio. “Vad grundar hon detta i och varför skulle man sitta och prata inne på biosalongen? Skulle man göra det på Dramaten också eller? Man vill bara få uppmärksamhet. Man pratar inte på bibliotek, man skriker inte och gapar högt inne i en konsthall. Och på teater håller man också käften” säger Ronny Svensson. Han blev chockad över att Ruben hade uttalat sig så och tycker att både han och Zara har fel. Ronny fortsätter med att förklara att man istället ska prata efter bion och att man under filmens gång ska vara tyst. Detta kontroversiella uttalande är inte Ronny ensam i att tycka vara rent dumheter utan, de flesta tycker att Zara har fel. I tidningen Modette så skrivs det om kritikstormen Zara har fått av sina fans, under videon Zara hade lagt ut på TikTok fick hon otroligt mycket kommentarer som var emot det hon säger. Kommentarer såsom ”Absolut inte! Stanna hemma och prata. Inte i biosalongen. Visa respekt!”, ”Om du vill prata under filmen, gå inte på bio!” och ”Det där är bara liksom… din åsikt” var vad majoriteten av kommentarsfältet bestod av. 

Även om jag är en av få som håller med Zara så säger Åsa Jernudd, forskare i filmkultur på Örebro Universitetet i SVT nyheter att hon är mer optimistisk till Zaras uttalande. “Att man kan reagera på det som händer och känna att man är del av publikhavet, ja absolut! Mer av det. Det är det som gör biografen speciell” säger hon. Det finns såklart två sidor av myntet men utifrån vad majoriteten säger så borde det vara tyst på bion. Men min fråga är då varför vi inte reagerar när något händer under filmens gång? Varför vi inte ska ta tillfället i akt och prata med nya människor? Borde vi inte se bion som ett nytt ställe för att hitta nya vänner och diskutera gemensamma intressen med hjälp av filmen? 
 
  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s