Världens coolaste yrke 


Helikopterpiloten ´Peter´ som valt att hålla sig anonym i den här texten blev uttråkad i sitt dåvarande yrke som väktare, han hade jobbat som väktare i 4 år och kände att han behövde en förändring. Han berättar att han sökte efter ett yrke som både involverade fart och action. Helikopterpilot var det enda som lockade hans intresse. Frågan är hur han tog sig dit han är idag. 

Peter har just nu ett kontrakt som förbjuder honom från att säga vart han bor.


Piloten har valt att hålla sig anonym, därför får han namnet ´Peter´. Han förklarar att hans betyg från gymnasiet inte var på topp men att han ändå lyckades få en gymnasieexamen. Han behövde inte heller plugga upp sina betyg eftersom skolan han utbildade sig på inte hade något intagningskrav. För honom tog det endast två års utbildning för att nå sin dröm att bli helikopterpilot. Peter var 24 när han påbörjade sin utbildning till pilot.  

-Jag fick tips om att göra en 3 månaders förberedande distansutbildning i fysik för att göra teorin i pilotutbildningen lättare, berättar han. 

Pilotutbildningen består av 15 teoretiska prov och ett flygprov efter att man övningsflugit i 135 timmar. Man börjar dagen med klassrumsundervisning därefter ger man sig ut i luften. Peter berättar att han hade 14 teoretiska ämnen under sin undervisning men att de nu lagt till ännu ett ämne 

-Jag hade ämnen som psykologi, meteorologi, mekanik och elektronik, luftens lagar, aerodynamik, operationella procedurer, kommunikation, radionavigation som omfattade GPS och markbaserade stationer, jag hade 6 fler ämnen men de är lite mer komplexa och behöver längre förklaringar.  

Just nu har Peter två jobb inom helikopterpilot branschen. 

-Mitt primära jobb är att flyga VVIP i mellanöstern, det jobbet innebär framförallt att sitta på en yacht eller ett hotell och vänta på att flyga ut någon person. Mitt nya extrajobb och vinschning av tekniker till vindkraftverk 80km ut i havet.  

De flesta bör vara bekanta med akronymen VIP som står för “Very Important Person” men många är nog inte lika bekanta med akronymen VVIP som står för “Very Very Important Person” vilket såklart betyder att personen är dubbelt så viktig.  

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? 
-Båda jobben börjar med att kolla vädret för dagen och räkna hur mycket last, hur många passagerare och hur mycket bränsle vi kan lyfta för dagen och arbetsuppgiften. Flygdistansen kan variera mycket och påverka bränslemängden. 30 minuters kortare flygning är 120kg mer last eller passagerare vi kan ta med. 

Peter berättar också att hela utbildningen kom till en summa av 1,2 miljoner kronor. Pilotutbildningen kostade 750,000 kronor, instrumentbeviset kostade 400,000 kronor och flerpilotsbeviset kostade 50,000 kronor. Instrumentbeviset och flerpilotsbeviset behövs dock bara för att kunna flyga större helikoptrar. 
Peter förklarar att man måste vara motiverad om man vill bli helikopterpilot eftersom det krävs mycket jobb för att ta sig dit. Han berättar att han verkligen rekommenderar yrket om det låter som något man själv skulle vara intresserad av för när man väl tagit sig igenom allt plugg och alla flygtimmar så är det rätt schyst yrke. 

-Om man tycker om att kolla ut genom fönstret och tjäna pengar på det så är valet enkelt, berättar han. 

Som han tidigare berättat så är det inte en lätt resa dit. 

-Jag har jobbat som pilot i 4 år nu men de första 3,5 åren fick jag i princip ingen lön. Jag började först tjäna pengar när jag hade investerat alla pengar i behörigheter, licenser och hade alla erfarenhets kraven som till exempel flygtimmar som de lite mer seriösa företagen kräver. 

Han berättar att han nu har en bra lön som han är nöjd med. Peter berättar att det bästa med jobbet är alla nya ställen han fått möjlighet att åka till nya städer men också de städer han kunnat se från helikoptern. Han är fascinerad av alla kända människor han fått möjlighet att komma i kontakt med. 

Det krävs olika typer av licenser beroende på vilka typer av helikoptrar som man vill flyga

Vad är ditt värsta minne som helikopterpilot?  

-Jag flög ofrivilligt in i moln mitt första år som nyutbildad pilot, det är något av det sämsta man kan göra utan träning och helikopter utan instrument som behövs för det. Det var riktigt obehagligt och satte mig verkligen på prov. 

Låter pilotyrket som något för dig? Då har du i alla fall nu fått en grundläggande förståelse om vad själva yrket innebär och vad som behövs för att bli helikopterpilot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s